Sveriges Tandläkarförbund

Sveriges Tandläkarförbund är Sveriges fackförbund för dig med svensk tandläkarlegitimation och som antingen är anställd, har en egen verksamhet, är lärare eller som har pågående studier. Det går också att vara medlem som pensionär som det ser ut idag.

Fungerar Unionen för dig?

Unionen är Sveriges största fackförbund och fungerar för nästan alla yrken.
Kika in alla villkor och se om du kan bli medlem på Unionen.se

Historia

Sveriges Tandläkarförbund som är en förening som skapades av sju stycken privattandläkare i Stockholm redan år 1860. Då gick föreningen under namnet ”Tandläkaresällskapet i Stockholm”.  Syftet var att informera varandra inom yrket, om ny forskning och olika rön vad det gällde att vara en tandläkare. Samma mål som man hade då kan man även hitta i dagens fackorganisation.

Vem kan vara med i Sveriges Tandläkarförbund?

Du söker medlemskap hos en av tandläkarförbundets fyra riksföreningar, och de är: Tjänstetandläkarna, de som är anställda privat eller jobbat inom offentlig verksamhet, sen har vi Tandläkare-med egen verksamhet, Studerandeföreningen och till sist Odontologiska Lärare.  För att söka om medlemskap går du in på antingen Tandläkarförbundets hemsida eller på enskilda föreningars egen hemsida.

Sveriges Tandläkarförbund medlemsavgift

Beroende på vilken förening(riks) eller medlemsorganisation du är med i betalar du en viss medlemsavgift. Är du Tandläkare med en egen verksamhet betalar du omkring 358 kronor varje månad. Om du är anställd som tjänsteläkare är avgiften beroende på vilket lokalavdelning du tillhör. Men du ska hamna någonstans mellan 390 kronor till 436 kronor i månaden.

Om du är medlem inom Odontologiska lärare betalar du en direkt avgift som medlem till SULF, och det står för Sveriges universitetslärarförbund. Samma förbund är även anslutna till Saco. Här är avgiften olika beroende på om du jobbar 50 procent, eller heltid som lärare. Jobbar du heltid kommer du att betala en avgift på 371 kronor om du är i anslutning till Sverige Odontologiska lärare och om du är anställd som en tandläkare betalar du 390 kronor. 

A-kassa


Inom tandläkarförbundet hittar man Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa, som förkortas AEA, vilket fungerar som en a-kassa. Här tillkommer en avgift på 90 kr per månad. Studenter betalar endas 50 kr/terminen. Du börjar med att betala halva medlemsavgiften det sex första månaderna efter din legitimering. När du är pensionär eller vid andra omständigheter kanske är arbetslös har du en reduceras avgift.

Tandläkarförbundets förmåner

Om du söker medlemskap hos vilket som helst utav föreningarna blir du per automatik en medlem i Tandläkarförbundet. Du får då ta del av följande:

  • Odontologisk Riksstämma – reducerad avgift.
  • Efterutbildning och kurser av erkänt hög kvalitet till specialpris för medlemmar.
  • Tandläkartidningen 15 nr/år, helt gratis.
  • Swedish Dental Journal, 4 nr/år, gratis.
  • Full tillgång till serien – Kunskap & kvalitet.
  • Du har IVO stöd när du anmäler dig dit. Detta är inspektionen för vård & omsorg.
  • Kamrathjälpen – stöd vid kris mitt i livet, en stiftelse som stöder ekonomiskt.
  • Samtalsstöd, kollegor att tala med om problem som påverkar yrkesutövningen.

Alla tandläkares har en gemensam yrkesorganisation och det är den som kallas Sveriges Tandläkarförbund. Detta förbund är alltså de förbund som driver på tandläkarnas frågor om yrket, detta gäller både inom tandläkarkåren och till statliga myndigheter och den generella tandvården. De driver även frågor kring den allmänna hälsofrågorna för folket vad gäller munhälsovård.

Rulla till toppen