Snittlön Brandmän i Fagersta
- Män 2023: 35400/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 35300/mån
Fagersta
Fagersta är historiskt sett ett utpräglat brukssamhälle och fortfarande är en stor del av stadens näringsliv uppbyggt kring företag som har sitt ursprung i det gamla bruket, Fagersta Bruks AB. Mycket av verksamheterna kretsar kring ståltillverkning. Atlas Copco och Seco Tools är bland de största och viktigaste arbetsgivarna på orten.
Drygt 13 000 personer bor i kommunen; de allra flesta, nästan 12 000, bor i tätorten. Fagersta ligger i Västmanland, ungefär sju mil nordväst om Västerås. Hit tar man sig enklast via riksväg 66 eller 68. Det finns även bra tågförbindelser till och från orten då järnvägslinjerna från Ludvika-Västerås och Avesta Krylbo-Örebro sammanstrålar i Fagersta.
Unikt för Fagersta är att den 60:e breddgraden passerar tvärs igenom orten. Det finns ingen annan ort i Sverige som delas av en breddgrad. I Fagersta finns också ett unikt luftbevakningstorn från 1944. Det är 26 meter högt, runt, byggt i gult tegel och påminner i formen om en minaret. Tornet skulle användas för eventuellt flyganfall under andra världskriget, men blev byggt så sent att det knappt kom att användas. Det är numra ett byggnadsminne.
Kända personer som har anknytning till Fagersta är bland andra Anitra Steen, som är uppvuxen här, författaren Lennart Hellsing samt ishockeyspelarna Ulf Samuelsson och Tomas Sandström. Även rockgruppen The Hives kommer från Fagersta.
Information om yrket
Brandmän jobbar i kommuner och landsting och jobbar med att släcka bränder. Det är inte bara män som kan jobba som brandmän utan det finns även många kvinnor som jobbar som det. Brandmän jobbar på uppdrag av SOS alarm och finns tillgängliga dygnet runt alla årets dagar.
Arbetsuppgifter
Brandmän jobbar med att släcka bränder. Brandmän släcker alla slags bränder, allt från husbränder till skogs och bilbränder. Men brandmän jobbar inte bara med att släcka bränder, de åker till bilolyckor och ibland är de först på plats hos väldigt svårt sjuka eller skadade människor när ambulansen inte hinner fram i tid.
Arbetsmiljö
Även fast brandmän jobbar med att släcka bränder så tillbringar de oftast mestadels av tiden på brandstationen. Brandmän tillbringar största delen på brandstationen eftersom det inte alltid kommer in larm från SOS. Brandstationen, olycksplatser och bränder är alltså en brandmans arbetsmiljö. Att ha bränder som arbetsmiljö är inte alls bra för hälsan men brandmän är väldigt viktiga i samhället.