Snittlön Ställningsbyggare i Gällivare
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Gällivare
Gällivare är en ort i norra Sverige som har ca 17000 invånare. Gällivare tillhör därmed Norrbottens län och är mest känt för sin skidbacke. Dundret som skidbacken heter, har nio stycken nedfarter, och alla varierar. Högsta fallhöjden på Dundret är 350 meter och längsta nerfarten är 2500 meter.
Om man inte besöker Gällivare under vintertid och för att åka skidor kan man ta bilen ända upp till toppen på Dundret och bara njuta av utsikten, samt en och annan ren.
Gällivares natur
Gällivare har en fantastisk natur och man har nära till fjällen och till flera nationalparker. Tre av nationalparkerna som ligger i Gällivare eller är närliggande är Sareks nationalpark, Stora Sjöfallets nationalpark och Muddus nationalpark och är måsten att besöka om man är en naturmänniska. Här välkomnas man av fjäll, dalar, berg, vattenfall och en mängd olika djur.
Jobb och utbildning
Gällivare är inte en storstad och det är begränsat med jobb och utbildningar. Många rekommenderar att jobba i gruvan som också är en vanligt arbetsplats i Gällivare. Det finns så klart andra yrken också men det finns det alltså inte jättemånga jobb. Läget är likadant med utbildningar, men det finns självklart förskolor, grundskolor och gymnasieskolor men ett begränsat antal.
Information om yrket
Ställningsbyggare arbetar inom byggbranschen. De monterar ställningar som andra yrkesgrupper på byggarbetsplatsen sedan behöver. Som ställningsbyggare kan man antingen bygga ställningarna från grunden av trä eller metallrör, eller montera ihop färdigbyggda delar av ställningar. Efter att bygget är färdigt monterar ställningsbyggarna ner ställningarna igen. Utbildningen som krävs är antingen bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning vid en yrkeshögskola. Dessutom är det viktigt med noggrannhet och säkerhetstänkande.
Arbetsuppgifter
Arbetet består av att montera och demontera byggnadsställningar. Även att utföra beräkningar för att säkerställa att ställningarna blir hållfasta ingår. Det gäller nämligen att ställningarna håller för det jobb som ska utföras.
Arbetsmiljö
Ställningsbyggare arbetar huvudsakligen utomhus, vilket innebär att man får frisk luft dagligen. Man arbetar tillsammans med andra ställningsbyggare, och även i nära samarbete med andra yrkesgrupper på byggarbetsplatsen. Arbetet kan ibland vara tungt och fysiskt påfrestande. Dessutom sker mycket av arbetet på hög höjd, vilket medför att säkerhetsåtgärder måste följas.