Lön Övriga pedagoger med teoretisk specialistkompetens Gävleborgs

Snittlön Övriga pedagoger med teoretisk specialistkompetens i Gävleborgs

  • Män 2021: 33200/mån
  • Kvinnor 2021: 33100/mån
  • Medel 2021: 33100/mån

Gävleborgs län

Vid Norrlands södra östkust ligger Gävleborgs län som bildades år 1762. Länet är Sveriges sjunde största, sett till yta, och hit räknas största delen av Gästrikland men även en del av Dalarna. Gävleborg består av 10 kommuner och flera tätorter där Gävle är den största, följt av Sandviken och Hudiksvall. I Gävleborgs län bor omkring 288.000 invånare och 76.700 av dessa bor i Gävle tätort.

Gävle är även länets residensstad och räknas till Sveriges 14:e största stad. Tätorten ligger precis vid kusten till Bottenhavet, Östersjön, och har med sitt läge länge varit en viktig punkt för handel och fiske.


Information om yrket

Det finns många utbildningar som kräver skickliga pedagoger inom specifika inriktningar. Behovet förekommer oftast på gymnasier, folkhögskolor, privata vuxenutbildningar samt högskolor och universitet. Det är vanligt att pedagogen har en annan utbildning i grunden och läser ytterligare pedagogik för att kunna undervisa i sitt specialistämne.

Arbetsuppgifter

Beroende på inriktning och arbetsplats undervisar pedagogen barn, ungdomar eller vuxna på olika nivåer. Utöver att hålla i själva undervisningen ingår det i arbetsuppgifterna att planera och utvärdera undervisningen. Planeringen ska byggas på en kursplan och innehålla tydliga mål, arbetssätt, kunskapsinnehåll samt bedömningssätt. Utvärderingen av undervisningen är viktig för att kunna förbättra den och hålla en hög nivå av kvalitet. I pedagogens arbete ingår vanligtvis även bedömning av studenters arbeten samt administrativt arbete, såsom dokumentation av bedömning och utvärdering.

Arbetsmiljö

Den fysiska arbetsmiljön kan vara allt ifrån en ladugård till ett traditionellt klassrum, beroende på pedagogens specialistkompetens och utbildningens inriktning. Arbetet innebär många sociala kontakter och kräver att pedagogen kan anpassa sig efter sina elevers olikheter.

Rulla till toppen