Lön Undersköterskor, habilitering Gävleborgs

Snittlön Undersköterskor, habilitering i Gävleborgs

  • Män 2021: ../mån
  • Kvinnor 2021: ../mån
  • Medel 2021: ../mån

Gävleborgs län

Vid Norrlands södra östkust ligger Gävleborgs län som bildades år 1762. Länet är Sveriges sjunde största, sett till yta, och hit räknas största delen av Gästrikland men även en del av Dalarna. Gävleborg består av 10 kommuner och flera tätorter där Gävle är den största, följt av Sandviken och Hudiksvall. I Gävleborgs län bor omkring 288.000 invånare och 76.700 av dessa bor i Gävle tätort.

Gävle är även länets residensstad och räknas till Sveriges 14:e största stad. Tätorten ligger precis vid kusten till Bottenhavet, Östersjön, och har med sitt läge länge varit en viktig punkt för handel och fiske.


Information om yrket

Undersköterskor inom habiliteringen arbetar med praktisk omvårdnad av och stöd till patienterna. Hos habiliteringen går patienter med någon typ av funktionsnedsättningar. Det kan röra sig om allt från neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD eller autism till rent fysiska funktionsnedsättningar såsom förlamning. I det dagliga arbetet träffar man många patienter, och det är viktigt att man är empatisk och förstående. För att bli undersköterska krävs dessutom att man genomgått vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning på komvux.

Arbetsuppgifter

De arbetsuppgifter en undersköterska kan utföra på habiliteringen är många.
Exempelvis arbetar hen med att hjälpa patienter med att äta, leka eller sköta sin hygien. Man kan också delta då patienter övar upp vardagliga förmågor såsom påklädning, toalettbesök och matlagning. Även en del administrativt arbete ingår.

Arbetsmiljö

Som undersköterska kan man arbeta antingen på en habiliteringsmottagning eller hemma hos patienter. Oavsett vilket är det ett socialt arbete. Man måste kunna samarbeta med andra yrkesgrupper samt ha tålamod med patienterna. Om man arbetar hemma hos patienterna kan nattskift förekomma.

Rulla till toppen