Lön Undersköterskor, vård- och specialavdelning Gävleborgs

Snittlön Undersköterskor, vård- och specialavdelning i Gävleborgs

  • Män 2021: 30000/mån
  • Kvinnor 2021: 30200/mån
  • Medel 2021: 30200/mån

Gävleborgs län

Vid Norrlands södra östkust ligger Gävleborgs län som bildades år 1762. Länet är Sveriges sjunde största, sett till yta, och hit räknas största delen av Gästrikland men även en del av Dalarna. Gävleborg består av 10 kommuner och flera tätorter där Gävle är den största, följt av Sandviken och Hudiksvall. I Gävleborgs län bor omkring 288.000 invånare och 76.700 av dessa bor i Gävle tätort.

Gävle är även länets residensstad och räknas till Sveriges 14:e största stad. Tätorten ligger precis vid kusten till Bottenhavet, Östersjön, och har med sitt läge länge varit en viktig punkt för handel och fiske.


Information om yrket

Undersköterskor på vård- och specialavdelning är anställda på vårdinrättning som drivs av landstingen eller av privata vårdgivare. På sjukhus arbetar undersköterskan i team med läkare, sjuksköterskor och andra undersköterskor.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplatsen. Grundbulten är omvårdnad och omsorg om patienten. Undersköterskan ägnar mest tid med och arbetar närmast patienten. Undersköterskan observerar patientens tillstånd och rapporterar till sjuksköterskan vid förändringar. Undersköterskan dokumenterar patienternas tillstånd och de åtgärder som vidtas.

Undersköterskan hjälper patienten med personlig hygien, av- och påklädning, matservering.
Annat som kan ingå är att sätta kateter, provtagning, assistera sjuksköterskor och läkare vid undersökningar och behandlingar. Kringmiljön ska skötas, som exempelvis städning och påfyllning av förråden.

Arbetsmiljö

Yrket kan vara fysiskt ansträngande och stressigt. På avdelningar varierar tempo och arbetstyngd då det beror på aktuell vårdtyngd. Arbetstiderna är oftast oregelbundna. Det förekommer att undersköterskan utsätts för hot eller våld. Det kan också vara ett mycket givande och tacksamt yrke då det innebär att ha omsorg om och att skapa trygghet för människor i en utsatt situation.

Rulla till toppen