Snittlön Vårdbiträden i Gislaved
- Män 2023: 27400/mån
- Kvinnor 2023: 27700/mån
- Medel 2023: 27600/mån
Gislaved
Småländska Gislaved är en kommun i Jönköpings län. Här bor närmare 30 000 personer. Det finns åtta tätorter i kommunen, Gislaved är den största. Kommunen är den del av den så kallade blomstrade GGVV-regionen (Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd). Här finns en entreprenörsanda utöver det vanliga och dessutom en framsynt kommunal planering som bidrar till ett rikt och blomstrande näringsliv.
Kommunen är rik på sjöar, hela 388 stycken finns det. De största är Bolmen, Fegen, Majsjön och Nissasjöarna. Nissan - en av södra Sveriges längsta åar - flyter genom dessutom genom kommunen.
Kända personer som är födda i Gislaveds kommun är bland annat fotbollsspelaren Mattias Bjärsmyr, som spelar i IFK Göteborg. Han föddes den 3 januari 1986 i Hestra.
Även Anna-Karin Hatt har sina rötter i Gislaveds kommun. Hon har en politisk karriär inom Centerpartiet bakom sig. I början av 2010-talet var hon andra vice ordförande för Centerpartiet samt IT- och regionminister och senare IT- och energiminister. Hon lämnade politiken 2015 och har idag flera uppdraget inom näringslivet, bland annat som vd och koncernchef för Lantbrukarnas riksförbund.
I kommunen har det historiskt funnits många gästgiverier och övernattningsställen utmed de viktiga farlederna Nissastigen. Därför är symbolen på Gislaveds kommuns vapen det gamla karttecknet för gästgiveri eller skjutshåll.
Information om yrket
Vårdbiträden jobbar inom vården, på vårdhem och hjälper sjuka och/eller äldre människor som inte klarar av vardagen på egen hand. Vårdbiträden har dock inte samma befogenheter som en undersköterska eller sjuksköterska och får alltså inte göra allt.
Arbetsuppgifter
Vårdbiträdens arbetsuppgifter består framför allt av att sköta vardagssysslor och hjälpa brukaren med personlig hygien som personen inte klarar av själv. Det kan vara t.ex. hjälp med tvätt, städ och handling, men också att laga mat och hjälpa till med duschning och påklädning. Brukaren kan också behöva hjälp med promenader eller uträtta ärenden, och vill ha ledsagning. Då kommer vårdbiträdet in i bilden.
Arbetsmiljö
Tyvärr har inte vårdbiträden den bästa arbetsmiljön då det är ett tungt arbete, mycket stress och väldigt lite betalt. Det blir ofta övertid och allt hinns inte alltid med. Det resulterar i en stressad personal som också kan smitta av sig på dem som behöver hjälp. Det jobbas ständigt på att underlätta för vårdpersonalen och det går åt rätt håll.