Snittlön Grafisk formgivare m.fl. i Göteborg
- Män 2023: 41400/mån
- Kvinnor 2023: 36800/mån
- Medel 2023: 39500/mån
Göteborg
Göteborg ligger i Västra Götaland och är Sveriges näst största stad med sina ca 600 000+ invånare.
I staden finns det god tillgång på arbete både för den högutbildade och för den lågutbildade. Göteborg är en stad med hög utbildnings- och kunskapsnivå och industrierna i och runt om staden kräver både arbetskraft ”på golvet” och högutbildad personal på de mer administrativa avdelningarna. Industrierna har utvecklats kraftigt under åren och har därför blivit mer och mer högteknologiska. Många av de tunga industrierna har flyttat utomlands vilket tvingat Göteborgsindustrier till att satsa på speciallösningar och specialmaterial istället för enbart volym.
I stadskärnan, längs med huvudgatan Avenyn finns det massor med restauranger, hotell, kaféer, uteserveringar och barer. Dessa söker ständigt efter ny arbetskraft eftersom det är yrken med stor omsättning på personal.
Stadens vanligaste yrken
Den vanligaste yrkeskategorin i staden är undersköterska. Kvinnorna dominerar bland undersköterskorna medan männen till exempel dominerar bland ingenjörerna.
Vård och omsorg är den största sektorn i staden sett till antalet anställda. Några andra yrkeskategorier som är stora i staden är säljare, inköpare och mäklare.
Universitet och utbildning
I staden finns ett antal stora universitet varav Chalmers och Göteborgs universitet (GU) är de största. Några andra exempel är:
- Handelshögskolan (del av GU)
- Affärshögskolan (yrkeshögskola)
- Utbildningsvetenskapliga fakuliteten
- Konsthögskolan Valand
Bo och jobba
I Göteborg är det hemsidan Boplats.se som har hand om den kommunala bostadskön. Kön är lång och det är väldigt svårt att få tag i en bra hyresbostad idag. Hur länge man stått i kön avgör vem som får en bostad vilket gör att du bör ställa dig i kön så snart som möjligt om du har för avsikt att börja arbeta och söka en hyresbostad i staden. Det finns andra hemsidor med egna bostadsköer där du kan anmäla dig:
- Wallenstam.se
- HomeQ.se
- Wilhem.se
- HSB.se
Information om yrket
En grafisk formgivare arbetar med att formge olika sorters tryck, typsnitt eller grafik och är vanligtvis anställd av kommunikationsbyråer, förlag eller är frilansare. För att bli grafisk formgivare krävs grundläggande kunskaper inom upphovsrätt. Det kan du få på gymnasienivå om du läser det estetiska programmet, men du kan sedan välja att plugga vidare och få en högre utbildning på högskolor och universitet.
Arbetsuppgifter
Den grafiska formgivarens främsta uppgifter är kommunicera ett budskap genom text, bild, färg och grafik. Ett exempel på vad en grafisk formgivare kan arbeta med är att ta fram ett företags grafiska profil genom en enhetlig stil och logotyp. Andra uppdrag som en grafisk formgivare kan få är att framställa förpackningar, information och typografi.
Arbetsmiljö
Den största delen av en grafisk designers arbete sker via en dator. Om du är anställd på en byrå eller dylikt arbetar du i kontorsmiljö. Men om du är frilansare kan du arbeta var som helst.