Lön Sjukgymnaster Göteborg

Snittlön Sjukgymnaster i Göteborg

  • Män 2022: 36100/mån
  • Kvinnor 2022: 36400/mån
  • Medel 2022: 36300/mån

Göteborg

Göteborg ligger i Västra Götaland och är Sveriges näst största stad med sina ca 600 000+ invånare.
I staden finns det god tillgång på arbete både för den högutbildade och för den lågutbildade. Göteborg är en stad med hög utbildnings- och kunskapsnivå och industrierna i och runt om staden kräver både arbetskraft ”på golvet” och högutbildad personal på de mer administrativa avdelningarna. Industrierna har utvecklats kraftigt under åren och har därför blivit mer och mer högteknologiska. Många av de tunga industrierna har flyttat utomlands vilket tvingat Göteborgsindustrier till att satsa på speciallösningar och specialmaterial istället för enbart volym. 

I stadskärnan, längs med huvudgatan Avenyn finns det massor med restauranger, hotell, kaféer, uteserveringar och barer. Dessa söker ständigt efter ny arbetskraft eftersom det är yrken med stor omsättning på personal.

Stadens vanligaste yrken

Den vanligaste yrkeskategorin i staden är undersköterska. Kvinnorna dominerar bland undersköterskorna medan männen till exempel dominerar bland ingenjörerna.

Vård och omsorg är den största sektorn i staden sett till antalet anställda. Några andra yrkeskategorier som är stora i staden är säljare, inköpare och mäklare.

Universitet och utbildning

I staden finns ett antal stora universitet varav Chalmers och Göteborgs universitet (GU) är de största. Några andra exempel är:

  • Handelshögskolan (del av GU)
  • Affärshögskolan (yrkeshögskola)
  • Utbildningsvetenskapliga fakuliteten
  • Konsthögskolan Valand

Bo och jobba

I Göteborg är det hemsidan Boplats.se som har hand om den kommunala bostadskön. Kön är lång och det är väldigt svårt att få tag i en bra hyresbostad idag. Hur länge man stått i kön avgör vem som får en bostad vilket gör att du bör ställa dig i kön så snart som möjligt om du har för avsikt att  börja arbeta och söka en hyresbostad i staden. Det finns andra hemsidor med egna bostadsköer där du kan anmäla dig:

  • Wallenstam.se
  • HomeQ.se
  • Wilhem.se
  • HSB.se

Lön fysioterapeut

Lönestatistiken ovan är hämtad från Statistiska centralbyrån (SCB). Statistiken bygger på inskickade deklarationer.

Utbildning för att bli fysioterapeut

Fysioterapeut är en skyddad yrkestitel vilket innebär att du måste läsa Fysioterapeutprogrammet för att bli fysioterapeut. Tidigare kallades en fysioterapeut för sjukgymnast. Grundutbildningen är på 180 högskolepoäng och finns på åtta ställen runt om i Sverige. Beroende på vilken studieort du väljer skiljer sig utbildningen lite åt avseende inriktning, innehåll och form. Utbildningen finns i Göteborg, Linköping, Stockholm, Lund, Luleå, Västerås, Uppsala och Umeå.

Som fysioterapeut behöver du hela tiden hålla dig uppdaterad på vad som händer inom ditt arbetsområde och fortsätta utöka din kunskap. Kompetensutveckling är en självklarhet för dig som är fysioterapeut.

Vad arbetar en fysioterapeut med?

En fysioterapeut har en unik kunskap kring hur fysisk aktivitet leder till hälsa och rörlighet. I centrum för fysioterapeutens bedömning står alltid varje individs personliga förutsättningar. Som fysioterapeut arbetar du till exempel med rehabilitering samt med att förebygga skador och sjukdomar. Du arbetar självständigt med olika behandlande och utredande uppgifter. Du arbetar ofta i team tillsammans med till exempel sjuksköterskor, läkare och arbetsterapeuter.

Vad är en normal lön för en fysioterapeut?

Den genomsnittliga lönenivån för en fysioterapeut visas av den gröna kurvan högst upp på sidan. Lönen kan variera mycket inom yrket. Vad som är en rimlig lön för dig påverkas av bland annat din erfarenhet, din kompetens, var i landet du arbetar samt om du är anställd inom region, kommun eller privat.

Specialistkompetens för fysioterapeuter

Precis som inom all hälso- och sjukvård finns det ett behov av avancerad och specialiserad kunskap. Det finns 17 områden för en fysioterapeut att specialisera sig inom, till exempel Fysisk aktivitet och idrottsmedicin, Ortopedisk manuell terapi, Veterinärmedicin, Mental hälsa, Intensivvård eller Äldres hälsa.

Arbetstider fysioterapeuter

Många fysioterapeuter är anställda inom hälso- och sjukvården och är schemalagda måndag till fredag. Men patienternas behov av fysioterapi har förändrats och det finns ett ökat krav på tillgänglighet vilket har lett till att fler och fler arbetsgivare vill att du ska arbeta även helger och kvällar. Om du är egenföretagare bestämmer du i större utsträckning över dina egna arbetstider och kan anpassa dessa efter dina egna önskemål och dina patienters önskemål.

Semesterersättning

Alla har rätt till semesterlön enligt semesterlagen. Enligt semesterlagen har du rätt till 12% av din årslön i semesterlön. Om din arbetsgivare har tecknat ett kollektivavtal kan din ersättning vara högre.

Övertidsersättning

Övertidsersättningen regleras i ditt kollektivavtal. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal bör du se till att få uppgift om övertidsersättning inskriven i ditt anställningsavtal. Om du har reglerad arbetstid kan din arbetsgivare vid behov begära att du ska arbeta övertid. Den generella regeln är att du under ett år maximalt får arbeta 150 timmar övertid. Ersättning för övertid får du i form av kompensationsledighet eller övertidsersättning.

Fackförbund för fysioterapeuter

Fackförbundet för fysioterapeuter heter Fysioterapeuterna och har funnits sedan 1943 under några olika namn.

Rulla till toppen