Snittlön Veterinärer i Göteborg
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: 48800/mån
- Medel 2023: 49600/mån
Göteborg
Göteborg ligger i Västra Götaland och är Sveriges näst största stad med sina ca 600 000+ invånare.
I staden finns det god tillgång på arbete både för den högutbildade och för den lågutbildade. Göteborg är en stad med hög utbildnings- och kunskapsnivå och industrierna i och runt om staden kräver både arbetskraft ”på golvet” och högutbildad personal på de mer administrativa avdelningarna. Industrierna har utvecklats kraftigt under åren och har därför blivit mer och mer högteknologiska. Många av de tunga industrierna har flyttat utomlands vilket tvingat Göteborgsindustrier till att satsa på speciallösningar och specialmaterial istället för enbart volym.
I stadskärnan, längs med huvudgatan Avenyn finns det massor med restauranger, hotell, kaféer, uteserveringar och barer. Dessa söker ständigt efter ny arbetskraft eftersom det är yrken med stor omsättning på personal.
Stadens vanligaste yrken
Den vanligaste yrkeskategorin i staden är undersköterska. Kvinnorna dominerar bland undersköterskorna medan männen till exempel dominerar bland ingenjörerna.
Vård och omsorg är den största sektorn i staden sett till antalet anställda. Några andra yrkeskategorier som är stora i staden är säljare, inköpare och mäklare.
Universitet och utbildning
I staden finns ett antal stora universitet varav Chalmers och Göteborgs universitet (GU) är de största. Några andra exempel är:
- Handelshögskolan (del av GU)
- Affärshögskolan (yrkeshögskola)
- Utbildningsvetenskapliga fakuliteten
- Konsthögskolan Valand
Bo och jobba
I Göteborg är det hemsidan Boplats.se som har hand om den kommunala bostadskön. Kön är lång och det är väldigt svårt att få tag i en bra hyresbostad idag. Hur länge man stått i kön avgör vem som får en bostad vilket gör att du bör ställa dig i kön så snart som möjligt om du har för avsikt att börja arbeta och söka en hyresbostad i staden. Det finns andra hemsidor med egna bostadsköer där du kan anmäla dig:
- Wallenstam.se
- HomeQ.se
- Wilhem.se
- HSB.se
Information om yrket
Veterinär är ett så kallat legitimationsyrke och de jobbar till exempel med medicinsk behandling av djur, djurkontroll, livsmedelskontroll. Veterinärer jobbar med akut- och förebyggande vård för djur.
Arbetsuppgifter
En distriktsveterinär jobbar främst med djur inom lantbruk, djur i ladugårdar och stall. En veterinär på et djursjukhus opererar, behandlar och vårdar sjuka djur, vilket är mest smådjur och hästar.
Som djurhälsoveterinär jobbar man vid slakteri- och husdjursföreningar. Man ger tips till lantmän om till exempel förebyggande djurhälsovård, skötsel och hygien.
En länsveterinär jobbar inom länsstyrelsen med djurskydd och livsmedelskontroll. De håller koll på veterinärverksamheten i deras län, ger information och leder kurser.
Officiella veterinärer på livsmedelsverket kontrollerar att djuren är friska och bestämmer om köttet kan godkännas som matvara efter slakt.
Legitimerade djurskötare och veterinärer kan även undervisa djurvårdsutbildningar på till exempel Naturbruksprogrammet på gymnasium i kursen Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1 och 2.
Arbetsmiljö
Miljön och vart man jobbar ser olika ut beroende på inriktning men det är viktigt att jobba säkert och förebygga skador. Djursjukvården ligger högt i arbetsskadestatistiken.