Lön Gruv- och stenbrottsarbetare Gotlands

Snittlön Gruv- och stenbrottsarbetare i Gotlands

  • Män 2021: ../mån
  • Kvinnor 2021: ../mån
  • Medel 2021: ../mån

Gotlands län

Gotlands län omfattar Sveriges största ö med samma namn, Gotland, samt ett antal mindre öar runtomkring. Länet har runt 60.000 invånare och räknas därmed som Sveriges minsta län, sett till befolkningsmängd. Gotlands län inkluderar en enda kommun, Gotlands kommun, och endast en tätort, Visby.

I residensstaden Visby bor ungefär 23.000 av länets invånare. Staden blev känd över hela världen år 1995 när Unesco satte upp Visby på listan över världsarv. Både staden och ön lockar tusentals turister varje år, både inhemska och utländska, som vill upptäcka några av stadens medeltida sevärdheter. Visbys ringmur är en av de största sevärdheterna som med 44 torn är helt unik.


Information om yrket

I en gruva eller ett stenbrott är det gruv- och stenbrottsarbetarna som har till ansvar att se till så att malmen som bryts når markens yta. I denna process finns flera olika deletapper, där olika typer av gruv- och stenbrottsarbetare jobbar. Det är vanligt att dessa även kallas för gruvarbetare. I Sverige finns de flesta jobbmöjligheterna i norra delen av landet, i Kiruna och Gällivare.

Arbetsuppgifter

Olika gruvarbetare kan ha vitt skilda arbetsuppgifter. Ett exempel är borrare, som har i uppgift att borra hål i berggrunden. Laddare fyller sedan dessa borrhål med sprängämnen, och ser till att de detoneras korrekt. En skrotare kontrollerar sedan att det inte finns lösa bitar kvar för att förebygga ras. I mindre gruvor med få anställda är det vanligt att en person har flera av dessa uppgifter.

Arbetsmiljö

En gruvarbetare arbetar större delen av dagen under jord, och måste därför stå ut med mörker. Hjälm och annan skyddsutrustning måste alltid bäras. På grund av de riskfyllda arbetsmiljön är säkerhetstänk mycket viktigt.

Rulla till toppen