Lön Undersköterskor, vård- och specialavdelning Gotlands

Snittlön Undersköterskor, vård- och specialavdelning i Gotlands

  • Män 2021: 30000/mån
  • Kvinnor 2021: 30200/mån
  • Medel 2021: 30200/mån

Gotlands län

Gotlands län omfattar Sveriges största ö med samma namn, Gotland, samt ett antal mindre öar runtomkring. Länet har runt 60.000 invånare och räknas därmed som Sveriges minsta län, sett till befolkningsmängd. Gotlands län inkluderar en enda kommun, Gotlands kommun, och endast en tätort, Visby.

I residensstaden Visby bor ungefär 23.000 av länets invånare. Staden blev känd över hela världen år 1995 när Unesco satte upp Visby på listan över världsarv. Både staden och ön lockar tusentals turister varje år, både inhemska och utländska, som vill upptäcka några av stadens medeltida sevärdheter. Visbys ringmur är en av de största sevärdheterna som med 44 torn är helt unik.


Information om yrket

Undersköterskor på vård- och specialavdelning är anställda på vårdinrättning som drivs av landstingen eller av privata vårdgivare. På sjukhus arbetar undersköterskan i team med läkare, sjuksköterskor och andra undersköterskor.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplatsen. Grundbulten är omvårdnad och omsorg om patienten. Undersköterskan ägnar mest tid med och arbetar närmast patienten. Undersköterskan observerar patientens tillstånd och rapporterar till sjuksköterskan vid förändringar. Undersköterskan dokumenterar patienternas tillstånd och de åtgärder som vidtas.

Undersköterskan hjälper patienten med personlig hygien, av- och påklädning, matservering.
Annat som kan ingå är att sätta kateter, provtagning, assistera sjuksköterskor och läkare vid undersökningar och behandlingar. Kringmiljön ska skötas, som exempelvis städning och påfyllning av förråden.

Arbetsmiljö

Yrket kan vara fysiskt ansträngande och stressigt. På avdelningar varierar tempo och arbetstyngd då det beror på aktuell vårdtyngd. Arbetstiderna är oftast oregelbundna. Det förekommer att undersköterskan utsätts för hot eller våld. Det kan också vara ett mycket givande och tacksamt yrke då det innebär att ha omsorg om och att skapa trygghet för människor i en utsatt situation.

Rulla till toppen