Snittlön Arkeologer och specialister inom humaniora m.m. i Hallands
- Män 2021: 43000/mån
- Kvinnor 2021: ../mån
- Medel 2021: 42400/mån
Hallands län
Hallands län är beläget på den svenska västkusten med Kattegatt som närmsta granne i väst.
Det finns sex kommuner i Halland - Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Hylte och Laholm.
Halland är förmodligen mest känt för de kustnära sommarstäderna, där den större delen av befolkningen bor. Men trots det havsnära läget, med bad och stränder, är det skogsmark som dominerar.
Halland är det sjunde största länet i Sverige, med en befolkningsmängd på 333 848 invånare (2019). Befolkningsutvecklingen är positiv och inflyttningen omfattande. Halland hade den tredje största folkökningen i landet 2019. En bidragande orsak är de goda pendlingsmöjligheter till Göteborg, där Kungsbacka och Varberg i allt större utsträckning blivit förortsområden till storstaden.
Information om yrket
En arkeolog är oftast anställd vid lokala museum, vid den svenska statens historiska museer eller av privata företag.
Arbetsuppgifter
En arkeolog är en person som arbetar med att studera materiella rester från förgångna samhällen. De undersöker, inventerar, kategoriserar, handlägger, analyserar och dokumenterar olika fynd som hittas vid utgrävningar. När ett fynd analyseras av en arkeolog får vi veta hur gammalt fyndet är, vart det kommer ifrån och vad det kan ha används till. Fynden kan vara allt ifrån smycken, delar av bostäder, vapen, redskap till rester av djur och människor. Andra arbetsuppgifter som en arkeolog kan ha är att fotografera och göra ritningar. En arkeolog kan välja att special-inrikta sig på till exempel marin arkeologi eller medeltida arkeologi.
Arbetsmiljö
En arkeologs arbetsmiljö kan variera eftersom det både kan innefatta att arbeta ute på fält till att analysera fynd. Idag utbildas fler arkeologer än vad det finns jobb så är det många som behöver utbilda sig vidare eller ha osäkra anställningar där man hoppar mellan uppdragen.