Snittlön Avdelningschefer inom förskola, nivå 1 i Hallands
- Män 2021: ../mån
- Kvinnor 2021: ../mån
- Medel 2021: ../mån
Hallands län
Hallands län är beläget på den svenska västkusten med Kattegatt som närmsta granne i väst.
Det finns sex kommuner i Halland - Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Hylte och Laholm.
Halland är förmodligen mest känt för de kustnära sommarstäderna, där den större delen av befolkningen bor. Men trots det havsnära läget, med bad och stränder, är det skogsmark som dominerar.
Halland är det sjunde största länet i Sverige, med en befolkningsmängd på 333 848 invånare (2019). Befolkningsutvecklingen är positiv och inflyttningen omfattande. Halland hade den tredje största folkökningen i landet 2019. En bidragande orsak är de goda pendlingsmöjligheter till Göteborg, där Kungsbacka och Varberg i allt större utsträckning blivit förortsområden till storstaden.
Information om yrket
Avdelningschefer inom förskola arbetar hos en kommun med att ansvara för en eller flera förskolor. En avdelningschef är ytterst ansvarig för det pedagogiska arbetet på de förskolor som ligger inom ramen för hans eller hennes ansvarsområde. Avdelningschefer inom förskola har ofta bakgrund som rektor för en förskola och är ofta utbildade förskolelärare.
Arbetsuppgifter
Den som arbetar som avdelningschef inom förskola är en mellanchef som är anställd i en kommunal förvaltning. Avdelningschefen har antingen ansvaret för alla kommunens förskolor eller bara för ett visst antal förskolor i ett visst geografiskt område. Avdelningschefen ger instruktioner och uppdrag till förskolechefen på respektive förskola och följer upp att förskolorna håller önskvärd kvalitet.
Arbetsmiljö
Avdelningschefer inom förskola arbetar på arbetsplatser som bedriver ett aktivt och systematiskt arbetsmiljöarbete. Det är vanligt att avdelningscheferna har ett eget arbetsrum som är inrett med ändamålsenliga möbler. Arbetet som avdelningschef inom förskola innebär också att man får göra många besök ute i verksamheterna, vilket innebär daglig motion och rörelse i arbetet.