Snittlön Fartygsbefäl m.fl. i Hallands
- Män 2021: ../mån
- Kvinnor 2021: ../mån
- Medel 2021: ../mån
Hallands län
Hallands län är beläget på den svenska västkusten med Kattegatt som närmsta granne i väst.
Det finns sex kommuner i Halland - Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Hylte och Laholm.
Halland är förmodligen mest känt för de kustnära sommarstäderna, där den större delen av befolkningen bor. Men trots det havsnära läget, med bad och stränder, är det skogsmark som dominerar.
Halland är det sjunde största länet i Sverige, med en befolkningsmängd på 333 848 invånare (2019). Befolkningsutvecklingen är positiv och inflyttningen omfattande. Halland hade den tredje största folkökningen i landet 2019. En bidragande orsak är de goda pendlingsmöjligheter till Göteborg, där Kungsbacka och Varberg i allt större utsträckning blivit förortsområden till storstaden.
Information om yrket
Fartygsbefäl leder arbetet ombord på ett fartyg. De har ansvar för besättningen, passagerarna och lasten. Arbetsuppgifterna skiljer sig mycket beroende på vilken typ av fartyg det är, antalet passagerare och typen av last. Fartygsbefälet måste vara en person som är intelligent, bra på problemlösning och en duktig ledare. För att bli fartygsbefäl behöver man gå en treårig högskoleutbildning till sjökapten. Dessutom behövs ett godkänt läkarintyg som bekräftar att man bland annat har fungerande färgseende och hörsel.
Arbetsuppgifter
Fartygsbefälet är fartygets arbetsledare. Den främsta arbetsuppgiften är att leda och motivera besättningen. Vidare ingår en del administrativt arbete, exempelvis möten med andra arbetsledare eller kontakt med hamnar och kustbevakning.
Arbetsmiljö
Fartygsbefäl arbetar ombord på fartyg, tiden man spenderar på fartyget varierar, allt från enstaka dagar till flera månader. Detta kan vara påfrestande både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att man inte blir sjösjuk lätt. Däremot är det ett varierande arbete, med mycket social interaktion.