Lön Hamnarbetare Hallands

Snittlön Hamnarbetare i Hallands

  • Män 2021: ../mån
  • Kvinnor 2021: ../mån
  • Medel 2021: ../mån

Hallands län

Hallands län är beläget på den svenska västkusten med Kattegatt som närmsta granne i väst.
Det finns sex kommuner i Halland - Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Hylte och Laholm.

Halland är förmodligen mest känt för de kustnära sommarstäderna, där den större delen av befolkningen bor. Men trots det havsnära läget, med bad och stränder, är det skogsmark som dominerar.

Halland är det sjunde största länet i Sverige, med en befolkningsmängd på 333 848 invånare (2019). Befolkningsutvecklingen är positiv och inflyttningen omfattande. Halland hade den tredje största folkökningen i landet 2019. En bidragande orsak är de goda pendlingsmöjligheter till Göteborg, där Kungsbacka och Varberg i allt större utsträckning blivit förortsområden till storstaden.


Information om yrket

En hamnarbetare arbetar för det mesta på ett stuveri eller stuveribolag. Yrkesrollen har utvecklats mycket sedan tidigt 1900-tal. Ett annat namn för hamnarbetare är stuvare och den som vill söka sig till yrket kan ha nytta av att gå en kranförarutbildning.

Hamnarbetarens arbetsuppgifter?

En hamnarbetare arbetar med lastning och lossning av gods. De arbetar också med att förtöja och kasta loss. Förr användes muskelkraft och handredskap för att lasta och lossa. Numera sker detta nästan uteslutande med hjälp av en hamnkran, så en viktig del av yrket är att köra kran på ett säkert sätt. Hamnarbetaren ansvarar för andra delar av hamnens drift, så som logistik, truckkörning, underhåll och administration. Det är en mångsidig roll som kan innebära regelbundna kundkontakter och mer praktiskt arbete i form at service och underhåll.

Arbetsmiljö

God fysik och riskmedvetenhet är viktiga egenskaper för en hamnarbetare. Fall från hög höjd, drunkningsolyckor, klämskador och påkörningar är några av de risker som finns i arbetsmiljön.

Rulla till toppen