Snittlön Ingenjörer och tekniker inom maskinteknik i Hallands
- Män 2021: 43100/mån
- Kvinnor 2021: 42900/mån
- Medel 2021: 43100/mån
Hallands län
Hallands län är beläget på den svenska västkusten med Kattegatt som närmsta granne i väst.
Det finns sex kommuner i Halland - Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad, Hylte och Laholm.
Halland är förmodligen mest känt för de kustnära sommarstäderna, där den större delen av befolkningen bor. Men trots det havsnära läget, med bad och stränder, är det skogsmark som dominerar.
Halland är det sjunde största länet i Sverige, med en befolkningsmängd på 333 848 invånare (2019). Befolkningsutvecklingen är positiv och inflyttningen omfattande. Halland hade den tredje största folkökningen i landet 2019. En bidragande orsak är de goda pendlingsmöjligheter till Göteborg, där Kungsbacka och Varberg i allt större utsträckning blivit förortsområden till storstaden.
Information om yrket
Maskiningenjörer och maskintekniker arbetar oftast med företag i tillverkningsindustribranschen och är en av de mest grundläggande arbetsrollerna inom branschen.
Arbetsuppgifter
Maskiningenjörer och maskintekniker inom maskinteknik arbetar med konstruktionen av maskindelar och jobbar oftast mer specifikt med konstruktionen av bildelar. Jobbet har dock inte endast att göra med maskinkonstruktion utan är också väldigt fokuserat på utvecklingen och forskningen av maskiner. Datorkompetens kan vara ett krav med tanke på det faktum att ritningar inom maskinteknik, som är extremt viktiga för att se till att en maskin byggs på rätt sätt, designas med hjälp av datorer (CAD). Maskiningenjörer behöver dessutom göra en stor mängd konsultarbeten för potentiella kunder.
Arbetsmiljö
Ingenjörer och tekniker inom maskinteknik jobbar i företag, både stora och små. Som maskiningenjör jobbar man mest inomhus på kontor. Maskiningenjörer brukar oftast samarbeta med bland annat arkitekter, när de konstruerar en maskin som kommer finnas i en byggnad som t.ex. en hiss, och datatekniker när de jobbar med att utveckla robotik.