Snittlön Undersköterskor, habilitering i Hässleholm
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Hässleholm
Hässleholm är en centralort som tillhör Skånes län och ligger i Sverige. Hässleholm har cirka 18000 invånare och är mest känt för sin modelljärnväg, som också är Sveriges största modelljärnväg. Under 1900-talet var Hässleholm en militärstad och staden präglades av garnissionen och skånska dragonregementet. Det gjordes stora satsningar till militären. Med tiden lades militären sakta ned. Idag är det istället bostäder, byggnader, kontor och industrier på platsen.
Sevärdheter i Hässleholm
Det finns mycket kulturhistoria i Hässleholm, allt från statyer och gravfält till museer och slott. Man kan också upptäcka Hässleholms grotta, Tykarpsgrotttan om man vill se hur grottor kan se ut. Upplev de fantastiskt långa gångarna i denna 20000 kvadratmeter stora grotta. Dock har man inte tillgång till hela grottan, det är ungefär hälften av grottan som är tillgänglig men det är tillräckligt.
Om man vill vandra är Finjasjöleden att rekommendera, en cirka 24 kilometer lång vandringsled i Hässleholm. Och man vandrar längst en sjö, Finjasjön, därav också namnet på vandringsleden. Det är väldigt rikt på fåglar och fisk runt och i Finjasjön.
Hässleholmsgården
Det finns en herrgård i Hässleholm, som tidigare hette Hässleholms säteri men bytte sedan namn till Hässleholmsgården. Här kan man bo och äta och är värt ett besök om man har vägarna förbi Hässleholm.
Information om yrket
Undersköterskor inom habiliteringen arbetar med praktisk omvårdnad av och stöd till patienterna. Hos habiliteringen går patienter med någon typ av funktionsnedsättningar. Det kan röra sig om allt från neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD eller autism till rent fysiska funktionsnedsättningar såsom förlamning. I det dagliga arbetet träffar man många patienter, och det är viktigt att man är empatisk och förstående. För att bli undersköterska krävs dessutom att man genomgått vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning på komvux.
Arbetsuppgifter
De arbetsuppgifter en undersköterska kan utföra på habiliteringen är många.
Exempelvis arbetar hen med att hjälpa patienter med att äta, leka eller sköta sin hygien. Man kan också delta då patienter övar upp vardagliga förmågor såsom påklädning, toalettbesök och matlagning. Även en del administrativt arbete ingår.
Arbetsmiljö
Som undersköterska kan man arbeta antingen på en habiliteringsmottagning eller hemma hos patienter. Oavsett vilket är det ett socialt arbete. Man måste kunna samarbeta med andra yrkesgrupper samt ha tålamod med patienterna. Om man arbetar hemma hos patienterna kan nattskift förekomma.