Lön Gymnasielärare Helsingborg

Snittlön Gymnasielärare i Helsingborg

  • Män 2022: 40500/mån
  • Kvinnor 2022: 40500/mån
  • Medel 2022: 40500/mån

Helsingborg

Helsingborg ligger i Skåne och är den svenska ort som ligger allra närmast Danmark. I Helsingborg bor ca 112 000 invånare. Det är enkelt att åka mellan Helsingborg och Helsingör i Danmark, och många människor arbetspendlar i regionen. Helsingborg ingår i vad som kallas Öresundsregionen vilket är en samarbetsregion mellan Skåne och delar av östra Danmark.

Shopping i centrum kan göras längs Sveriges äldsta gågata: Kulla gågata. Här finns mängder av butiker och mysiga caféer. Drottninggatan är en annan välbesökt gata, med teatrar och gallerier. I Helsingborg finns också flera väldigt trevliga parker. En annan viktig detalj med Helsingborg är förstås alla stränder. Här finns mänger av fina badplatser att njuta av.

Historia

Namnet Helsingborg kan spåras ända till 1000-talet så områdets historia kan följas ända till vikingatiden. Platsen vid vattnet Öresund och dess närhet till Danmark var förstås en viktig strategisk punkt. Under medeltiden var Helsingborg, med sitt slott, en av de platser i Norden som var mäktigast. Flera strider och oroligheter i området mellan Sverige och Danmark har påverkat Helsingborg men från 1700-talet har det varit fred och orten har kunnat växa och frodas.

Jobb och utbildning

IKEA är ett känt företag med stor etablering i Helsingborg. Det finns flera företag som arbetar med kommunikation, livsmedel och kemi. Vad gäller högre utbildning finns Campus Helsingborg som är en del av Lunds Universitet.


Information om yrket

Gymnasielärare är anställda på kommunala skolor eller på friskolor. Man arbetar vanligen inom gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, Komvux eller på folkhögskolor. Gymnasielärare är en bred grupp som innefattar alla olika ämnesinriktningar som elever kan läsa inom gymnasieskolan och därför har de anställda olika utbildningar. Lärarutbildningar läses på universitetsnivå.

Arbetsuppgifter

Exempel på uppgifter är: att undervisa, sätta betyg, vara mentor, samarbeta med kollegor och med elevhälsoteam, ordna föräldramöten och utvecklingssamtal, dokumentera elevers utveckling i ämnena, ha kontakt med vårdnadshavare, känna till regler för CSN, eftersom elever på gymnasiet får studiemedel därifrån, och kunna agera om eleven har för hög frånvaro. Det finns fler uppgifter som kan se olika ut beroende på arbetsplats.

Arbetsmiljö

En lärare behöver kunna samarbeta med kollegor och med elever, vara flexibel och lyhörd. Arbetsmiljön är olika på olika skolor. Det beror dels på den fysiska miljön men också på hur arbetsklimatet är i kollegiet och vilka prioriteringar rektorn gör. Det kan vara stor skillnad på att arbeta inom gymnasiesärskolan, Komvux, folkhögskolor eller att bedriva kurser online jämfört med den vanliga gymnasieskolan.

Rulla till toppen