Lön Systemförvaltare m.fl. Helsingborg

Snittlön Systemförvaltare m.fl. i Helsingborg

  • Män 2022: 44900/mån
  • Kvinnor 2022: 46900/mån
  • Medel 2022: 45400/mån

Helsingborg

Helsingborg ligger i Skåne och är den svenska ort som ligger allra närmast Danmark. I Helsingborg bor ca 112 000 invånare. Det är enkelt att åka mellan Helsingborg och Helsingör i Danmark, och många människor arbetspendlar i regionen. Helsingborg ingår i vad som kallas Öresundsregionen vilket är en samarbetsregion mellan Skåne och delar av östra Danmark.

Shopping i centrum kan göras längs Sveriges äldsta gågata: Kulla gågata. Här finns mängder av butiker och mysiga caféer. Drottninggatan är en annan välbesökt gata, med teatrar och gallerier. I Helsingborg finns också flera väldigt trevliga parker. En annan viktig detalj med Helsingborg är förstås alla stränder. Här finns mänger av fina badplatser att njuta av.

Historia

Namnet Helsingborg kan spåras ända till 1000-talet så områdets historia kan följas ända till vikingatiden. Platsen vid vattnet Öresund och dess närhet till Danmark var förstås en viktig strategisk punkt. Under medeltiden var Helsingborg, med sitt slott, en av de platser i Norden som var mäktigast. Flera strider och oroligheter i området mellan Sverige och Danmark har påverkat Helsingborg men från 1700-talet har det varit fred och orten har kunnat växa och frodas.

Jobb och utbildning

IKEA är ett känt företag med stor etablering i Helsingborg. Det finns flera företag som arbetar med kommunikation, livsmedel och kemi. Vad gäller högre utbildning finns Campus Helsingborg som är en del av Lunds Universitet.


Information om yrket

Systemförvaltare ansvarar för drift och förvaltning av ett företags alla system. För att få arbeta som systemförvaltare krävs det akademisk utbildning inom systemvetenskap, oftast med inriktning mot affärssystem eller systemutveckling. Ibland ställs det också krav på erfarenhet av programmering. En systemförvaltare arbetar oftast på större privata företag, men kan också arbeta inom offentlig verksamhet, exempelvis inom kommuner och landsting.

Arbetsuppgifter

En systemförvaltare skall se till att företagets system körs på ett effektivt och säkert sätt. Sedvanliga arbetsuppgifter är tekniska felsökningar, användarsupport samt att planera driftsättningar. Därtill kan konfigurationer samt programmeringar ingå i arbetsuppgifterna. Systemförvaltare har olika stort ansvarsområde dels beroende på ett företags storlek, dels beroende på hur många IT-ansvariga som finns inom organisationen.

Arbetsmiljö

Arbetet innebär ett övergripande ansvar över ett företags driftkedja. Att arbeta som systemförvaltare kan därför vara stressigt och det ställs krav på god planeringsförmåga. På större företag krävs det nära samarbete med övriga IT-anställda. På mindre företag, utan någon IT-ansvarig, måste systemförvaltaren kunna arbeta självständigt. Utöver detta är arbetet väldigt statiskt.

Rulla till toppen