Lön Lokförare Höör

Snittlön Lokförare i Höör

  • Män 2022: 42500/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 42500/mån

Höör

Höör är en tätort med drygt 12 000 invånare, och är centralort i skånska Höörs kommun. Stenhuggeri har varit ett kännetecken för orten ända sedan 1100-talet. Mårten Stenmästare, en historiskt känd stenhuggare, ska ha haft sin verkstad i orten. Än idag finns en dopfunt som han tillverkat kvar i Höörs kyrka.

Natur och omgivningar

I mitten av 1800-talet fick Höör sin egen järnvägsstation, vilket satte fart på ortens befolkningsutveckling. Snart blev Höör också ett centrum för natur och friluftsliv. Höör ligger nämligen nere i en dal, omringad av natursköna områden såsom Frostavallen, Ringsjön och Orups sanatorium. Tågkommunikationerna är än idag viktiga för ortsborna. Eftersom orten ligger mitt i Skåne kan man lätt ta sig till de flesta skånska orterna, bland annat de större städerna Lund och Malmö.

Nöje och kultur

Höör är känt för sina anknytningar till musiken. Årligen hålls en barockmusikfestival och en sommaropera på orten. Dessutom finns en jazzklubb, ett kulturhus, två musikaffärer, en musikskola och en dansbana.

Vidare är Höör ett populärt utflyktsmål på grund av den närliggande Skånes Djurpark. Denna är världens största djurpark med nordiska djur. Totalt finns ca 70 arter. Antalet besökare uppgår årligen till 200 000. I närheten finns även ett flertal populära badplatser och campingar.


Information om yrket

Lokförare eller tågförare kör en mängd olika spårbunden trafik på järnvägsräls. Det kan vara gods, fjärr- och pendeltrafik med passagerare ombord eller malmtåg från LKAB i Norrland. Det kan även förekomma växlingsarbeten med radiostyrda lok, som en del av arbetsuppgifterna.

Arbetsbeskrivning av lokföraryrket

Ansvaret för att tåget körs säkert, mjukt och håller hastighetsföreskrifter ligger på lokföraren. Det är alltid lokföraren med övrig personal på tåget som bär det yttersta ansvaret för att säkerheten ombord är garanterad för passagerarna. Innan avresa är det lokförarens ansvar att färdigställa loket, kontrollera all teknisk utrustning, bromsarna och att samtliga föreskrifter följs. Informationen om eventuella tidsförändringar, reperationer eller hastighetsförändringar längs banan skall ges till passagerare av lokförare och övrig tågpersonal.

Arbetstid

Oregelbundna arbetstider är en lokförares vardag. Tågen går inte kl. 08.00 -15.00 utan dygnet runt och i stort sett alla dagar om året. Relativt ofta sker övernattningar på annan ort och även helgarbete. Eftersom en lokförare innehar en relativt fixerad och begränsad rörelseposition, mestadels sittande, kan lokförare få belastningsbesvär på framför allt rygg, nacke och axlar.

Rulla till toppen