Snittlön Anläggningsdykare i Jämtlands
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Jämtlands län
Jämtlands län tillhör Sverige och är ca 49.000 kvadratmeter stort och räknas som Sveriges tredje största län. I Jämtland finns ca 130.000 människor. I länet ingår landskapen Jämtland, Härjedalen, Hälsingland, Ångermanland, Dalarna och Lappland. I Jämtland finns en hel del sevärdheter. För den som älskar att åka skidor rekommenderas Åres turistanläggning med en del skidbackar att välja bland. I Åre finns även två välkända vattenfall som är värda att besöka, Tännforsen och Ristafallet. För de som älskar naturen kan man utforska och upptäcka Funäsdalen eller Sånfjällets nationalpark. Man kommer alltså väldigt nära fjället utan att behöva åka upp till Norrland.
Information om yrket
Att arbeta som anläggningsdykare är ett fysiskt och annorlunda jobb. En anläggningsdykare utför olika bygg- och anläggningsjobb under vattenytan. Det är ett omväxlande arbete som ställer höga krav på fysiken men även på yrkesskickligheten. Det krävs en god kondition men också en god psykisk hälsa eftersom det kan uppkomma situationer som är mycket påfrestande.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna är exempelvis borra, spränga, armera eller gjuta och de utförs på hamnar, broar eller kraftverk. Eftersom en anläggningsdykare utsätts för stora påfrestningar är det extra viktigt att alla säkerhetsföreskrifter följs. Det krävs även att en anläggningsdykare är duktig på att kombinera dykning med yrket för att det ska fungera optimalt.
Arbetsmiljö
En anläggningsdykare utför olika arbetsuppgifter under vattenytan. Det flesta jobben görs på 0-10 meters djup men det förekommer arbeten ned till 50 meters djup även om det är mer sällan. Det är inte sällan det uppkommer situationer där problem måste lösas i extrema miljöer.