Lön Bergssprängare Jämtlands

Snittlön Bergssprängare i Jämtlands

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Jämtlands län

Jämtlands län tillhör Sverige och är ca 49.000 kvadratmeter stort och räknas som Sveriges tredje största län. I Jämtland finns ca 130.000 människor. I länet ingår landskapen Jämtland, Härjedalen, Hälsingland, Ångermanland, Dalarna och Lappland. I Jämtland finns en hel del sevärdheter. För den som älskar att åka skidor rekommenderas Åres turistanläggning med en del skidbackar att välja bland. I Åre finns även två välkända vattenfall som är värda att besöka, Tännforsen och Ristafallet. För de som älskar naturen kan man utforska och upptäcka Funäsdalen eller Sånfjällets nationalpark. Man kommer alltså väldigt nära fjället utan att behöva åka upp till Norrland.


Information om yrket

En bergsprängare kan vara anställd hos bygg- berg- eller anläggningsföretag. Det är också vanligt med entreprenörer inom yrkeskåren. En bergsprängare är en bergarbetare med sprängkort.

Arbetsuppgifter

Bergsprängaren arbetar med att borra och spränga bort berg vid exempelvis väg- och tunnelbyggen. Arbetet sker ovan och/eller under jord. Sprängkortet ger innehavaren behörighet att ladda och avlossa sprängningar. Bergets egen karaktär ska analyseras och kunskap i att bedöma bergmassa krävs. Sprängningen måste få den effekt som önskas så berget inte börjar rasa senare. Inför en sprängning laddas borrhål med sprängmedel och det är viktigt med rätt mängd och rätt avstånd mellan borrhålen.

Arbetsmiljö

Om sprängningen görs av okunniga personer kan det vara extremt farligt. För att minimera riskerna förbereds sprängningen i flera olika moment. Dynamiten fraktas för sig och tändarna i separata förpackningar. Det är fysiskt påfrestande med tunga lyft av dynamitlådor. Säkerheten kommer dock först och materialet får inte hamna i orätta händer. Buller, väta och kyla är stående inslag. Men yrket är omväxlande och arbetsplatserna varierar. Inte minst är det mycket spännande.

Rulla till toppen