Lön Gjutare Jämtlands

Snittlön Gjutare i Jämtlands

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Jämtlands län

Jämtlands län tillhör Sverige och är ca 49.000 kvadratmeter stort och räknas som Sveriges tredje största län. I Jämtland finns ca 130.000 människor. I länet ingår landskapen Jämtland, Härjedalen, Hälsingland, Ångermanland, Dalarna och Lappland. I Jämtland finns en hel del sevärdheter. För den som älskar att åka skidor rekommenderas Åres turistanläggning med en del skidbackar att välja bland. I Åre finns även två välkända vattenfall som är värda att besöka, Tännforsen och Ristafallet. För de som älskar naturen kan man utforska och upptäcka Funäsdalen eller Sånfjällets nationalpark. Man kommer alltså väldigt nära fjället utan att behöva åka upp till Norrland.


Information om yrket

Gjutare är ett varierande yrke där vissa metoder är mer manuella och andra automatiserade. I det dagliga livet stöter vi ofta på gjutna delar i produkter som exempelvis vattenkranar och bromsskivor. Det finns olika kategorier av gjutare. En variant är tenngjutare som främst gjuter föremål som kannor och skålar.

Arbetsuppgifter

Gjutning innebär att smälta metall i en form där den sedan stelnar. Det kan vara små detaljer som bara väger enstaka gram till stora delar inom industrin. Först tillverkas en modell, sedan skapas en gjutform efter denna. Gjutformen kan tillverkas av sand för engångsbruk eller av metall som håller många tusen gånger. En så kallad kärna formar de inre hålrummen i det som gjuts. Gjuterierna levererar till många industrier som fordon, verkstad och bygg. Arbetet kan växla mellan övervakning av maskiner till formtillverkning, avgjutning, efterbearbetning och kontroll.

Arbetsmiljö

Som gjutare arbetar man inom industrin. Eftersom en stor del av dagens gjuterier blir mer automatiserade kan programmering vara en arbetsuppgift. Arbetet är ofta slitsamt, buller och vibrationer kan vara arbetsmiljöproblem på gjuterier.

Rulla till toppen