Snittlön Kuratorer i Jämtlands
- Män 2023: 37900/mån
- Kvinnor 2023: 38600/mån
- Medel 2023: 38500/mån
Jämtlands län
Jämtlands län tillhör Sverige och är ca 49.000 kvadratmeter stort och räknas som Sveriges tredje största län. I Jämtland finns ca 130.000 människor. I länet ingår landskapen Jämtland, Härjedalen, Hälsingland, Ångermanland, Dalarna och Lappland. I Jämtland finns en hel del sevärdheter. För den som älskar att åka skidor rekommenderas Åres turistanläggning med en del skidbackar att välja bland. I Åre finns även två välkända vattenfall som är värda att besöka, Tännforsen och Ristafallet. För de som älskar naturen kan man utforska och upptäcka Funäsdalen eller Sånfjällets nationalpark. Man kommer alltså väldigt nära fjället utan att behöva åka upp till Norrland.
Information om yrket
Kuratorer tillhör en social yrkesgrupp vars syfte är att bistå personer i behov av råd och viss vägledning. Kuratorer förekommer ofta i skolmiljöer och inom sjukvården.
Det är vanligt att kuratorer har en socionomexamen, men det är även möjligt att utbilda sig till kurator om man har en examen inom socialpedagogik och beteendevetenskap.
För att arbeta som kurator inom sjukvården krävs legitimation.
Arbetsmiljö och arbetsuppgifter
Kuratorer arbetar främst inom skolan och sjukvården, men förkommer även i kriminalvården.
En skolkurators uppgift kan vara att stötta elever med psykosociala problem och problematik relaterad till mobbning. Detta ingår ofta i elevhälsan, där kuratorn arbetar med specialpedagoger, skolsköterska, skolläkare och skolpsykolog.
Utöver att hantera problem som redan existerar arbetar kuratorn även förebyggande.
Inom sjukvården kan kuratorn arbeta med att bistå personer i kris och hjälpa patienter att få hjälp via kommunen. De kan också välja att specialisera sig på förlossningar och stötta blivande föräldrar med extrem oro via så kallade aurorasamtal.
Kuratorer kan även arbeta med andra yrkesgrupper i behov av stöd.