Lön Förskollärare Jönköping

Snittlön Förskollärare i Jönköping

  • Män 2022: 31800/mån
  • Kvinnor 2022: 33200/mån
  • Medel 2022: 33100/mån

Jönköping

Jönköping, som är Sveriges tionde största tätort, hyser omkring 140 000 invånare som bor, lever och arbetar i och runt staden vid Vättern. Jönköping erbjuder, tillsammans med de närliggande orterna Huskvarna, Gränna och Visingsö, vacker natur, rik historia, shopping, sevärdheter och gastronomiska upplevelser.

Jönköping grundades år 1284 som en handels- och gränsort. Senare kom staden att utvecklas till en regements- och industristad med Jönköpings Tändsticksfabrik som främsta varumärke.

Staden är indelad olika områden där Bymarken, Stadsparken, Liljeholmen och Öster är bland de mest kända. Här ligger exempelvis Jönköpings stadspark, det gamla regementet A6, Kristine kyrka och Dag Hammarskjöldshuset.

Jobb och utbildning

Idag arbetar många i Jönköping inom tillverkningsindustrin, transportsektorn, handel och finansiell verksamhet. Den som vill utbilda sig kan välja mellan ett sextiotal program och hundratals fristående kurser på Högskolan i Jönköping.

Här finns utbildningar inom allt från hälsa, vård och omsorg till undervisning, juridik, ekonomi, media och kommunikation, ingenjörsvetenskap med mera.

Sport och fritid

I Jönköping finns många olika idottsklubbar med flera framgångsrika lag. Det kanske mest kända är HV71, som med sina fem SM-guld räknas som ett av Sveriges absolut bästa ishockeylag. Även fotbollslaget Jönköpings Södra IF och Jönköping Bandy IF har rönt stora framgångar.

För den som vill ägna fritiden åt att motionera erbjuds diverse sportanläggningar. Många ägnar även fritiden åt andlig spis i staden som ibland kallas för "Smålands Jerusalem".


Information om yrket

Förskollärare blir man efter att ha gått Förskollärarutbildningen på universitetsnivå. Många har dessförinnan gått Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är inget krav, men rätt behörighet krävs innan ansökan. Vanligen är förskollärare anställda av kommunen eller av privata förskolor.

Arbetsuppgifter

Förskolläraren ingår i ett team med andra förskollärare och barnskötare. Denne ansvarar oftast för en avdelning på en förskola och det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, utifrån vad som står i Skolverkets läroplan för förskolan. Dock samarbetar all personal runt både pedagogiska inslag som bokläsning, pedagogiska lekar och utflykter. Utöver detta finns praktiska inslag som pedagogisk måltid tillsammans med barnen, ha kontakt med föräldrar, ordna föräldramöten, och dokumentera barnens utveckling.

Arbetsmiljö

Beroende på anställning ser arbetsmiljön olika ut. Det finns förskolor med flera eller få avdelningar, och det finns olika inriktningar som påverkar miljön (t.ex. Montessoriförskola eller "Ur och skur"). Det är viktigt att förskolläraren är handlingskraftig, lyhörd, flexibel och inte rädd för att rycka in där det behövs. En del av arbetstiden vistas förskolläraren också utomhus med barnen.

Rulla till toppen