Snittlön Studie- och yrkesvägledare i Jönköping
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: 38000/mån
- Medel 2023: 37900/mån
Jönköping
Jönköping, som är Sveriges tionde största tätort, hyser omkring 140 000 invånare som bor, lever och arbetar i och runt staden vid Vättern. Jönköping erbjuder, tillsammans med de närliggande orterna Huskvarna, Gränna och Visingsö, vacker natur, rik historia, shopping, sevärdheter och gastronomiska upplevelser.
Jönköping grundades år 1284 som en handels- och gränsort. Senare kom staden att utvecklas till en regements- och industristad med Jönköpings Tändsticksfabrik som främsta varumärke.
Staden är indelad olika områden där Bymarken, Stadsparken, Liljeholmen och Öster är bland de mest kända. Här ligger exempelvis Jönköpings stadspark, det gamla regementet A6, Kristine kyrka och Dag Hammarskjöldshuset.
Jobb och utbildning
Idag arbetar många i Jönköping inom tillverkningsindustrin, transportsektorn, handel och finansiell verksamhet. Den som vill utbilda sig kan välja mellan ett sextiotal program och hundratals fristående kurser på Högskolan i Jönköping.
Här finns utbildningar inom allt från hälsa, vård och omsorg till undervisning, juridik, ekonomi, media och kommunikation, ingenjörsvetenskap med mera.
Sport och fritid
I Jönköping finns många olika idottsklubbar med flera framgångsrika lag. Det kanske mest kända är HV71, som med sina fem SM-guld räknas som ett av Sveriges absolut bästa ishockeylag. Även fotbollslaget Jönköpings Södra IF och Jönköping Bandy IF har rönt stora framgångar.
För den som vill ägna fritiden åt att motionera erbjuds diverse sportanläggningar. Många ägnar även fritiden åt andlig spis i staden som ibland kallas för "Smålands Jerusalem".
Information om yrket
Studie- och yrkesvägledare är en yrkesgrupp i offentlig sektor. En studie- och yrkesvägledare arbetar antingen på en grundskola, på gymnasiet, på universitet eller högskola. En SYV arbetar med att ge människor råd inför val av studier och yrke.
Arbetsuppgifter
Studie- och yrkesvägledare har till uppgift att ge elever och studenter information i syfte att de ska kunna göra välgrundade val av studier och yrken. En studie- och yrkesvägledare på grundskolan träffar elever på högstadiet för att ge information och fakta inför deras val av gymnasium. På gymnasieskolan ger studie-och yrkesvägledarna information om möjligheter till fortsatta studier efter studenten eller om eleven ska avbryta gymnasiestudierna. På universitet- och högskolor ger studievägledarna råd om val inom utbildningen samt byte till andra studier eller annan studieort.
Arbetsmiljö
En studievägledare har en god anställningstrygghet och bra arbetsmiljöförhållanden. Arbetstempot kan dock variera mycket över ett arbetsår. En studie- och yrkesvägledare på en grundskola har ofta mycket att göra inför gymnasievalet medan arbetsbördan kan vara mindre i början av terminen.