Snittlön Systemtestare och testledare i Jönköping
- Män 2023: 42400/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 42600/mån
Jönköping
Jönköping, som är Sveriges tionde största tätort, hyser omkring 140 000 invånare som bor, lever och arbetar i och runt staden vid Vättern. Jönköping erbjuder, tillsammans med de närliggande orterna Huskvarna, Gränna och Visingsö, vacker natur, rik historia, shopping, sevärdheter och gastronomiska upplevelser.
Jönköping grundades år 1284 som en handels- och gränsort. Senare kom staden att utvecklas till en regements- och industristad med Jönköpings Tändsticksfabrik som främsta varumärke.
Staden är indelad olika områden där Bymarken, Stadsparken, Liljeholmen och Öster är bland de mest kända. Här ligger exempelvis Jönköpings stadspark, det gamla regementet A6, Kristine kyrka och Dag Hammarskjöldshuset.
Jobb och utbildning
Idag arbetar många i Jönköping inom tillverkningsindustrin, transportsektorn, handel och finansiell verksamhet. Den som vill utbilda sig kan välja mellan ett sextiotal program och hundratals fristående kurser på Högskolan i Jönköping.
Här finns utbildningar inom allt från hälsa, vård och omsorg till undervisning, juridik, ekonomi, media och kommunikation, ingenjörsvetenskap med mera.
Sport och fritid
I Jönköping finns många olika idottsklubbar med flera framgångsrika lag. Det kanske mest kända är HV71, som med sina fem SM-guld räknas som ett av Sveriges absolut bästa ishockeylag. Även fotbollslaget Jönköpings Södra IF och Jönköping Bandy IF har rönt stora framgångar.
För den som vill ägna fritiden åt att motionera erbjuds diverse sportanläggningar. Många ägnar även fritiden åt andlig spis i staden som ibland kallas för "Smålands Jerusalem".
Information om yrket
För att kunna arbeta som systemtestare eller testledare krävs en eftergymnasial utbildning. Oftast är systemtestare/testledare civilingenjörer eller systemutvecklare i botten. De kan vara anställda på små eller stora företag, i både offentlig och privat regi.
Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en systemtestare/testledare är att testköra nya datorsystem innan dess att de ska implementeras ute på marknaden. Det är systemtestaren/testledaren som planerar och leder arbetet och fördelar därför arbetsuppgifterna mellan övriga deltagande yrkesgrupper. De ska se till att systemen är logiskt konstruerade och att eventuella fel uppmärksammas och åtgärdas. Således är felrapportering en viktig del av arbetet.
Arbetsmiljö
Då systemtestaren/testledaren ska leda och fördela arbetet ställs det höga krav på god samarbetsförmåga. Vidare ska också systemtestaren/testledaren vara självgående och lösningsorienterad, då denna är ytterst ansvarig för att åtgärda eventuella fel. Det kan vara ett krävande yrke beroende på hur stort företaget är samt hur omfattande projekten är. Vidare är systemtestare/testledare ett statiskt yrke.