Lön GIS- och kartingenjörer Jönköpings

Snittlön GIS- och kartingenjörer i Jönköpings

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 37600/mån

Jönköpings län

I Jönköpings län bor drygt 364 000 personer. Det betyder en befolkningstäthet på ungefär 34,8 invånare per kvadratkilometer.

Jönköpings län omfattar den nordvästra delen av Småland. Länet består av 13 kommuner, varav Jönköping är den största kommunen med sina 141 000 invånare och även länets residensstad.

Länet brukar ofta kallas för småföretags- och entreprenörslänet. Här finns den så kallade "Gnosjöandan" som kännetecknas av att tänka utanför boxen, hitta lösningar, samarbeta och framförallt att våga.

Kommunikationerna är goda i länet, E4:an löper genom länet och även Södra stambanan som passerar en av landets största järnvägsknutar som finns i Nässjö.


Information om yrket

GIS- och kartingenjörer är specialiserade på att framställa kartor, och kallas ibland även kartografer. GIS står för Geografiska Informationssystem, och är datorbaserade system för att samla in, lagra, analysera och presentera geografisk information. GIS- och kartingenjörer använder nämligen inte längre papper och penna särskilt ofta, utan datorprogram istället. För att arbeta inom denna yrkesgrupp behöver man gå ett högskole- eller universitetsprogram för GIS-ingenjörer, alternativt lantmätare. Det är viktigt att vara bra på teknik.

Arbetsuppgifter

GIS- och kartingenjörer arbetar med att framställa kartor eller GIS-system som sedan används överallt i samhället. Exempel på var du kan hitta GIS-system i din vardag är i bilar och i GPS-apparater.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljön för GIS- och kartingenjörer är vanligtvis ett kontor. Man arbetar stillasittande i princip hela dagen, vilket kan innebära hälsorisker på lång sikt. En GIS- och kartingenjör kan arbeta antingen ensam eller i grupp. Eftersom allt arbete sker digitalt finns möjligheter till distansarbete.

Rulla till toppen