Lön Laboratorieingenjörer Kalmar

Snittlön Laboratorieingenjörer i Kalmar

  • Män 2022: 40300/mån
  • Kvinnor 2022: 38000/mån
  • Medel 2022: 39000/mån

Kalmar län

Kalmar län ligger i södra delen av Sverige. Delar av östra Småland och hela Öland ingår i länet. Länet består av 12 kommuner och Kalmar är den största av dem med 64 000 invånare. Högsby är den minsta med 5700 invånare.

För den naturintresserade finns det många olika platser att besöka, som t.ex. Allvaret på Öland, kalkstensbrott, Gränsö naturreservat eller varför inte de småländska skogarna.

Länet ligger vid kusten på den östra sidan så sommartid finns det gott om möjlighet till sol och bad. Bland de finaste stränderna i Sverige finns här. Det är ett oerhört populärt turistmål sommartid och det finns många camping, hotell och övriga boenden.


Information om yrket

En laboratorieingenjör arbetar med att analysera och kontrollera olika kemiska produkter i ett laboratorium. Som laboratorieingenjör kan man arbeta i flera olika typer av laboratorier, exempelvis inom läkemedelsframställning, forskning, pappersindustrin eller vid universitet och högskolor. Arbetet är flexibelt och intellektuellt stimulerande. För att bli laboratorieingengör krävs någon typ av högskoleutbildning inom kemi, biokemi, biomedicin eller liknande.

Arbetsuppgifter

Som laboratorieingenjör planerar och utvecklar man analysmetoder, som man sedan utför. Man arbetar mycket med avancerade analysmaskiner och datorteknik. Många av analyserna och kontrollerna utförs ofta för att kontrollera vad som finns i vissa produkter, eller för att kvalitétstesta det som framställs. När analyserna är färdiga sammanställer laboratorieingenjören resultaten av dessa i en rapport.

Arbetsmiljö

Laboratorieingenjörer arbetar i laboratorium, som tidigare nämnt finns på många olika platser i samhället. I ett laboratorium finns alltid risker, såsom frätande och brandfarliga kemikalier. Det är därför viktigt att alltid använda säkerhetsutrustning korrekt. Yrket som laboratorieingenjör involverar mycket samarbete med andra yrkesgrupper i laboratoriet, såsom kemister, biologer och laboratorietekniker.

Rulla till toppen