Lön Speciallärare och specialpedagoger m.fl. Karlshamn

Snittlön Speciallärare och specialpedagoger m.fl. i Karlshamn

  • Män 2022: 40600/mån
  • Kvinnor 2022: 43000/mån
  • Medel 2022: 42700/mån

Karlshamn

Karlshamn är en stad belägen i Karlshamns kommun i Blekinge landskap med fint läge intill Östersjön. Staden har en befolkning på drygt 20 000 personer och befolkningen ökar i takt med att staden växer. Karlshamn är en attraktiv stad med många fina arkitektritade hus, och Drottinggatan som är den primära shoppinggatan i staden har ett stort utbud av både restauranger och butiker. Även frisörsalonger finns det många av vilka ständigt söker personal, likt de övriga butikerna och restaurangerna. Staden har även en hamn vilken ger många arbetstillfällen då den är en förbindelse till övriga Europa på grund av att det ligger intill Östersjön.

Stadens vanligaste yrken

De vanligaste yrkena i staden är hamnarbetare, kock och butiksbiträde. Det skiljer sig från övriga Sverige där arbeten inom vårdsektorn är mest förekommande, och det beror på att sjukhuset i Karlshamn inte är lika stort som i närliggande kommuner liksom Karlskrona. Många som arbetar inom vårdsektorn som bor i Karlshamn pendlar därför till närliggande orter för att bedriva sitt yrkesutövande. Dock finns det vårdcentraler där undersköterskor, sjuksköterskor och läkare är eftertraktade vilket gör möjligheterna att arbeta inom denna sektorn även möjligt i staden.

Utbildning och universitet

I Karlshamn finns det flertalet yrkeshögskolor i vilken man kan studer till bland annat undersköterska, barnskötare och bussförare.
Dessa utbildningar ges på bland annat:

  • Vägga vuxenutbildning
  • EC utbildning AB

Information om yrket

Dessa två yrkesgrupper tangerar varandra men innebär inte samma arbete. Anställningar kan se väldigt olika ut. Utbildningarna är Specialpedagogprogrammet samt Speciallärarprogrammet. Båda är på 90 poäng på universitetsnivå, på avancerad nivå, vilket innebär att man behöver ha läst en pedagogisk utbildning tidigare och ha minst tre års yrkeserfarenhet, innan man är behörig att söka utbildningarna.

Arbetsuppgifter

Specialpedagogen arbetar övergripande på organisationsnivå inom förskola/skola och stödjer personal, så att de kan arbeta med eleverna på bästa sätt. Specialpedagogen kan göra utredningar om elevers behov av stöd, skriva åtgärdsprogram (ÅP) och i vissa fall även göra specifika insatser för en elev eller mindre elevgrupper.

Specialläraren arbetar mer direkt med elever, har läst en specifik inriktning för fördjupad kunskap inom läs/skriv, matematik eller hörselnedsättning. Specialläraren arbetar vanligen inte på organisationsnivån, utan direkt mot elevgruppen, i samarbete med övrig personal. Denne kan också göra kartläggningar och ÅP.

Arbetsmiljö

Båda yrkesgrupperna arbetar inom alla skolformer. Det är viktigt att vara flexibel och stresstålig. Man kan vara anställd centralt av kommunen eller direkt på en skola.

Rulla till toppen