Lön Tandtekniker och ortopedingenjörer m.fl. Karlshamn

Snittlön Tandtekniker och ortopedingenjörer m.fl. i Karlshamn

  • Män 2022: 37800/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 35900/mån

Karlshamn

Karlshamn är en stad belägen i Karlshamns kommun i Blekinge landskap med fint läge intill Östersjön. Staden har en befolkning på drygt 20 000 personer och befolkningen ökar i takt med att staden växer. Karlshamn är en attraktiv stad med många fina arkitektritade hus, och Drottinggatan som är den primära shoppinggatan i staden har ett stort utbud av både restauranger och butiker. Även frisörsalonger finns det många av vilka ständigt söker personal, likt de övriga butikerna och restaurangerna. Staden har även en hamn vilken ger många arbetstillfällen då den är en förbindelse till övriga Europa på grund av att det ligger intill Östersjön.

Stadens vanligaste yrken

De vanligaste yrkena i staden är hamnarbetare, kock och butiksbiträde. Det skiljer sig från övriga Sverige där arbeten inom vårdsektorn är mest förekommande, och det beror på att sjukhuset i Karlshamn inte är lika stort som i närliggande kommuner liksom Karlskrona. Många som arbetar inom vårdsektorn som bor i Karlshamn pendlar därför till närliggande orter för att bedriva sitt yrkesutövande. Dock finns det vårdcentraler där undersköterskor, sjuksköterskor och läkare är eftertraktade vilket gör möjligheterna att arbeta inom denna sektorn även möjligt i staden.

Utbildning och universitet

I Karlshamn finns det flertalet yrkeshögskolor i vilken man kan studer till bland annat undersköterska, barnskötare och bussförare.
Dessa utbildningar ges på bland annat:

  • Vägga vuxenutbildning
  • EC utbildning AB

Information om yrket

En tandtekniker är inte som en tandläkare som arbetar direkt med patienter. En tandtekniker är den person som tillverkar de individuellt anpassade ställningar som kan behövas vid en skada på tänderna. Till exempel om en person har slagit ut en tand och behöver gjuta en ny krona. Då är det tandteknikerna som tillverkar själva protesen efter inrådan från tandläkare.

Arbetsuppgifter

För att få kalla dig ortopedingenjör måste du vara legitimerad. Det finns en del yrken i Sverige där detta krävs och ortopedingenjör är ett av dessa. En ortopedingenjör tillverkar proteser eller andra hjälpmedel för personer som har nedsatt funktionell förmåga. I allt högre grad blir det mer och mer tekniska lösningar och det krävs en stor innovativ förmåga för att vara en bra ortopedingenjör. Till exempel om någon har förlorat en hand och behöver en ny, då är det en ortopedingenjör som gör jobbet.

Rulla till toppen