Snittlön Guld- och silversmeder i Karlskoga
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Karlskoga
Karlskoga ligger vid sjön Möckelns norra strand. Staden ligger i Örebro län och Värmlands landskap och är näst största stad i både länet och landskapet med sina 30 000 invånare. Karlskoga hade tidigt flera järnhyttor och så småningom blev Bofors vapentillverkare den dominerande och mest kända industrin. 1894 blev Alfred Nobel Bofors ägare och han köpte Björkborns herrgård där han bodde de tre sista åren i livet, så han har blivit starkt förknippad med Karlskoga. Herrgården inrymmer idag Nobelmuseet som visar en utställning om Alfred Nobels liv med bland annat en rekonstruktion av hans laboratorium. Bofors har inte alls lika stor verksamhet längre, men Karlskoga har ändå ett livskraftigt näringsliv med företag inom många olika branscher.
Vackra parker och grönområden
I Karlskoga finns flera kulturparker där man kan promenera och njuta av vacker natur. Dessa är Björkborns herrgårdspark vid Björkborns herrgård, Tingshusparken med fina skulpturer, Ekmansdalen i en före detta bäckravin, Nobelparken som är öppen i mitten och med träd längs sidorna samt Frödingsparken med en lekplats med många roliga lekredskap. Det finns också ett naturreservat, rullstensåsen Rävåsen, med härliga cykel- och gångvägar och en skogskyrkogård. Går du uppför hälsotrappan får du en underbar utsikt över Karlskoga.
Information om yrket
Guld - och silversmed ingår oftast i arbetet juvelerare. Deras främsta arbetsuppgift är att tillverka smycken av olika slag. En juvelerare arbetar med olika metaller som guld, silver och platina. Det är vanligt att man går en utbildning till smed för att sedan gå en inriktning för att hantera ädelstenar.
Arbetsuppgifter
En juvelerare tillverkar, ändrar eller reparerar till exempel armband, halsband, örhängen och ringar. En guld- och silversmed har inte alltid samma kunskap som en juvelerare har. Oftast börjar man som smed och utvecklas sedan till en juvelerare. Som smed jobbar man både för hand och med hjälp av olika verktyg och maskiner. Det vanligaste i yrket är att jobba med hammare för att forma själva metallen.
Arbetsmiljö
Just denna bransch är rätt liten i Sverige. Oftast startar man eget och driver egen verksamhet om man är utbildad juvelerare/smed. Det är ganska så ovanligt att vara anställd juvelerare/smed i Sverige.