Snittlön Sjukgymnaster i Karlskoga
- Män 2023: 37000/mån
- Kvinnor 2023: 37500/mån
- Medel 2023: 37400/mån
Karlskoga
Karlskoga ligger vid sjön Möckelns norra strand. Staden ligger i Örebro län och Värmlands landskap och är näst största stad i både länet och landskapet med sina 30 000 invånare. Karlskoga hade tidigt flera järnhyttor och så småningom blev Bofors vapentillverkare den dominerande och mest kända industrin. 1894 blev Alfred Nobel Bofors ägare och han köpte Björkborns herrgård där han bodde de tre sista åren i livet, så han har blivit starkt förknippad med Karlskoga. Herrgården inrymmer idag Nobelmuseet som visar en utställning om Alfred Nobels liv med bland annat en rekonstruktion av hans laboratorium. Bofors har inte alls lika stor verksamhet längre, men Karlskoga har ändå ett livskraftigt näringsliv med företag inom många olika branscher.
Vackra parker och grönområden
I Karlskoga finns flera kulturparker där man kan promenera och njuta av vacker natur. Dessa är Björkborns herrgårdspark vid Björkborns herrgård, Tingshusparken med fina skulpturer, Ekmansdalen i en före detta bäckravin, Nobelparken som är öppen i mitten och med träd längs sidorna samt Frödingsparken med en lekplats med många roliga lekredskap. Det finns också ett naturreservat, rullstensåsen Rävåsen, med härliga cykel- och gångvägar och en skogskyrkogård. Går du uppför hälsotrappan får du en underbar utsikt över Karlskoga.
Lön fysioterapeut
Lönestatistiken ovan är hämtad från Statistiska centralbyrån (SCB). Statistiken bygger på inskickade deklarationer.
Utbildning för att bli fysioterapeut
Fysioterapeut är en skyddad yrkestitel vilket innebär att du måste läsa Fysioterapeutprogrammet för att bli fysioterapeut. Tidigare kallades en fysioterapeut för sjukgymnast. Grundutbildningen är på 180 högskolepoäng och finns på åtta ställen runt om i Sverige. Beroende på vilken studieort du väljer skiljer sig utbildningen lite åt avseende inriktning, innehåll och form. Utbildningen finns i Göteborg, Linköping, Stockholm, Lund, Luleå, Västerås, Uppsala och Umeå. Som fysioterapeut behöver du hela tiden hålla dig uppdaterad på vad som händer inom ditt arbetsområde och fortsätta utöka din kunskap. Kompetensutveckling är en självklarhet för dig som är fysioterapeut.
Vad arbetar en fysioterapeut med?
En fysioterapeut har en unik kunskap kring hur fysisk aktivitet leder till hälsa och rörlighet. I centrum för fysioterapeutens bedömning står alltid varje individs personliga förutsättningar. Som fysioterapeut arbetar du till exempel med rehabilitering samt med att förebygga skador och sjukdomar. Du arbetar självständigt med olika behandlande och utredande uppgifter. Du arbetar ofta i team tillsammans med till exempel sjuksköterskor, läkare och arbetsterapeuter.
Vad är en normal lön för en fysioterapeut?
Den genomsnittliga lönenivån för en fysioterapeut visas av den gröna kurvan högst upp på sidan. Lönen kan variera mycket inom yrket. Vad som är en rimlig lön för dig påverkas av bland annat din erfarenhet, din kompetens, var i landet du arbetar samt om du är anställd inom region, kommun eller privat.
Specialistkompetens för fysioterapeuter
Precis som inom all hälso- och sjukvård finns det ett behov av avancerad och specialiserad kunskap. Det finns 17 områden för en fysioterapeut att specialisera sig inom, till exempel Fysisk aktivitet och idrottsmedicin, Ortopedisk manuell terapi, Veterinärmedicin, Mental hälsa, Intensivvård eller Äldres hälsa.
Arbetstider fysioterapeuter
Många fysioterapeuter är anställda inom hälso- och sjukvården och är schemalagda måndag till fredag. Men patienternas behov av fysioterapi har förändrats och det finns ett ökat krav på tillgänglighet vilket har lett till att fler och fler arbetsgivare vill att du ska arbeta även helger och kvällar. Om du är egenföretagare bestämmer du i större utsträckning över dina egna arbetstider och kan anpassa dessa efter dina egna önskemål och dina patienters önskemål.
Semesterersättning
Alla har rätt till semesterlön enligt semesterlagen. Enligt semesterlagen har du rätt till 12% av din årslön i semesterlön. Om din arbetsgivare har tecknat ett kollektivavtal kan din ersättning vara högre.
Övertidsersättning
Övertidsersättningen regleras i ditt kollektivavtal. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal bör du se till att få uppgift om övertidsersättning inskriven i ditt anställningsavtal. Om du har reglerad arbetstid kan din arbetsgivare vid behov begära att du ska arbeta övertid. Den generella regeln är att du under ett år maximalt får arbeta 150 timmar övertid. Ersättning för övertid får du i form av kompensationsledighet eller övertidsersättning.
Fackförbund för fysioterapeuter
Fackförbundet för fysioterapeuter heter Fysioterapeuterna och har funnits sedan 1943 under några olika namn.