Snittlön Förskollärare i Karlstad
- Män 2023: 34900/mån
- Kvinnor 2023: 35500/mån
- Medel 2023: 35500/mån
Karlstad
Karlstad ligger vid Klarälvens mynning vid Vänerns norra strand. Det är Värmlands största stad med över 65 000 invånare, residensstad för Värmlands län och stiftsstad för Karlstads stift. Karlstad grundades 1584 av Karl IX som även har gett namn åt staden. Karlstad är känt för uttrycket ”Sola i Kallsta”. Så kallades nämligen en servitris, Eva Lisa Holtz (1739-1818), som var känd för sitt glada humör. Hon står numera staty på Karlstads torg. Karlstad har också en glad sol som sin logotyp, ritad av Lasse Sandberg. Karlstads näringsliv är varierat med bland annat bygg-, handels- och massa- och pappersindustrier.
Att göra i Karlstad
I Karlstad finns massor att göra och upptäcka när det gäller natur, kultur och sport. På Värmlands museum erbjuds spännande utställningar och på Lars Lerin-museet på Sandgrund kan man beskåda Lars Lerins konstverk. Mariebergsskogen är Karlstads stadspark, här finns bland annat djurpark och en lekträdgård. I staden finns stora möjligheter till sport och friluftsliv med idrottsanläggningar för både inom- och utomhussporter och frilufts- och rekreationsområdet Skutberget med härliga vandringsleder i varierad natur. Den som vill utbilda sig kan studera vid Karlstads universitet. Här går cirka 16 000 studenter och det finns massor med olika utbildningsprogram och kurser att välja mellan.
Information om yrket
Förskollärare blir man efter att ha gått Förskollärarutbildningen på universitetsnivå. Många har dessförinnan gått Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är inget krav, men rätt behörighet krävs innan ansökan. Vanligen är förskollärare anställda av kommunen eller av privata förskolor.
Arbetsuppgifter
Förskolläraren ingår i ett team med andra förskollärare och barnskötare. Denne ansvarar oftast för en avdelning på en förskola och det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, utifrån vad som står i Skolverkets läroplan för förskolan. Dock samarbetar all personal runt både pedagogiska inslag som bokläsning, pedagogiska lekar och utflykter. Utöver detta finns praktiska inslag som pedagogisk måltid tillsammans med barnen, ha kontakt med föräldrar, ordna föräldramöten, och dokumentera barnens utveckling.
Arbetsmiljö
Beroende på anställning ser arbetsmiljön olika ut. Det finns förskolor med flera eller få avdelningar, och det finns olika inriktningar som påverkar miljön (t.ex. Montessoriförskola eller "Ur och skur"). Det är viktigt att förskolläraren är handlingskraftig, lyhörd, flexibel och inte rädd för att rycka in där det behövs. En del av arbetstiden vistas förskolläraren också utomhus med barnen.