Snittlön Brandmän i Kiruna
- Män 2023: 34800/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 34600/mån
Kiruna
Kiruna är en stad i norra Sverige och har ca 220.000 invånare. Kiruna tillhör landskapet Lappland och är den största tätorten i Lappland.
Natur och aktiviteter
Kiruna och Norrland överlag är kända för sin natur och nationalparker. Många åker till Kiruna under vintertid för att åka skidor men det är också fantastiskt att uppleva under vår och sommarperioderna. I närheten av Kiruna ligger Abisko nationalpark för den som älskar att fjällvandra och se naturen. Det finns även gott om djur och man ser ofta renar.
Om man inte vill vandra kan man ta sig fram på andra sätt som att åka hundspann eller snöskoter, vilket också är populära aktiviteter om man åker till Kiruna.
Ishotellet i Jukkasjärvi
En annan attraktion som är värd att besöka är det berömda ishotellet i Jukkasjärvi, inte långt ifrån Kiruna. Här upplever man ett hotell gjort av is. Det är en mycket berömd sevärdhet och kan besökas både sommar och vintertid.
Gruvan i Kiruna
Kiruna är också känt för sitt gruvsamhälle och det är många som arbetar i gruvan. Det är inte ett jättestort samhälle och därför finns inte så många arbeten, men däremot jobbar många i gruvan. Kirunas gruva ligger i berget Kiirunavaara. Den har funnits sedan 1900-talet och är därmed världens största gruva.
Information om yrket
Brandmän jobbar i kommuner och landsting och jobbar med att släcka bränder. Det är inte bara män som kan jobba som brandmän utan det finns även många kvinnor som jobbar som det. Brandmän jobbar på uppdrag av SOS alarm och finns tillgängliga dygnet runt alla årets dagar.
Arbetsuppgifter
Brandmän jobbar med att släcka bränder. Brandmän släcker alla slags bränder, allt från husbränder till skogs och bilbränder. Men brandmän jobbar inte bara med att släcka bränder, de åker till bilolyckor och ibland är de först på plats hos väldigt svårt sjuka eller skadade människor när ambulansen inte hinner fram i tid.
Arbetsmiljö
Även fast brandmän jobbar med att släcka bränder så tillbringar de oftast mestadels av tiden på brandstationen. Brandmän tillbringar största delen på brandstationen eftersom det inte alltid kommer in larm från SOS. Brandstationen, olycksplatser och bränder är alltså en brandmans arbetsmiljö. Att ha bränder som arbetsmiljö är inte alls bra för hälsan men brandmän är väldigt viktiga i samhället.