Snittlön Brandingenjörer och byggnadsinspektörer m.fl. i Klippan
- Män 2023: 33400/mån
- Kvinnor 2023: 37800/mån
- Medel 2023: 34000/mån
Klippan
Klippan är en tätort i nordvästra Skåne, och huvudort i Klippans kommun. Orten har knappt 9000 invånare. I kommunen finns också tre andra större orter; Ljungbyhed och Ljungby och Stidsvig. Trots sin storlek har Klippan ett levande centrum med mycket aktivitet och flera butiker och caféer.
Klippan ligger dessutom nära naturen. Genom Klippan rinner Rönne Å, ett perfekt vattendrag för kanotpaddling och vandring. Strax söder om orten ligger Söderåsens nationalpark, ett populärt naturreservat bland turister såväl som lokalbefolkningen.
Kommunikationer och näringsliv
Klippan har ett rikt näringsliv med lång historia. Strax söder om orten, vid Rönne Å, ligger Klippans pappersbruk, som grundades redan på 1500-talet. Många av de gamla byggnaderna tillhörande detta står ännu kvar. Pappersbruket har skapat, och skapar än idag, flera arbetstillfällen som lockar nya invånare och genererar tillväxt. I hela kommunen finns totalt runt 1200 företag. Den största arbetsgivaren är dock ändå kommunen. Totalt finns över 6000 arbetstillfällen i kommunen.
Från Klippan går ett antal tågförbindelser till flera närliggande städer, bland annat Ängelholm, Hässleholm och Helsingborg. Många pendlar mellan Klippan och dessa städer för arbete eller studier. I Klippan finns fyra gymnasier, varav specifikt Flygteknikcenter och naturbruksgymnasiet Segragymnasiet med sina unika utbildningar lockar elever från andra orter.
Information om yrket
Brandingenjörer och byggnadsinspektörer arbetar med byggnadssäkerhet på olika vis. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på uppdrag och anställning, men deras gemensamma mål är att hålla allmänheten säker när personer ur den vistas i och runt diverse byggnader.
Teknikprogrammet eller naturvetenskapsprogrammet på gymnasienivå är bra grunder för att utbilda sig vidare till de båda yrkena.
Arbetsuppgifter
Brandingenjörens och byggnadsinspektörens arbetsuppgifter kan variera, men går i mångt och mycket ut på att kontrollera och förbättra säkerheten i en byggnad. Man kontrollerar till exempel hur bra skick en byggnad är i, om det finns bra utrymningsvägar vid en eventuell olycka eller brand och att ventilationen fungerar. En brandingenjör kan också planera en räddningsaktion vid en olycka om de arbetar som räddningsledare.
Arbetsmiljö
Dessa typer av säkerhetsyrken utför ofta sina arbetsuppgifter i fält. Exempel på arbetsplatser kan vara räddningstjänsten och byggnadsnämnden. Arbetet kan beroende på anställning och arbetsplats förutsätta att den anställde fungerar under höga stressnivåer.
Arbetstider
Arbetstiderna kan variera beroende på anställning och arbetsplats. Jour och utryckning kan förekomma.