Lön Ekonomiassistenter m.fl. Kristianstad

Snittlön Ekonomiassistenter m.fl. i Kristianstad

  • Män 2022: 32200/mån
  • Kvinnor 2022: 34900/mån
  • Medel 2022: 34600/mån

Kristianstad

Kristianstad tillhör Skåne län och är Skånes fjärde största tätort. Orten har 41.300 invånare medan kommunen har sammanlagt 85.940 invånare. Ser man till ytan är Kristianstad kommun den största kommunen i Skåne om vattendragen räknas med.
Delar av staden ligger under havsnivå med områden som skyddas mot översvämningar med hjälp av vattenpumpar och vallar. Landets lägsta punkt på 2,41 meter under havsytan, finns i Kristianstad. Man kan kalla Kristianstad staden mitt i vattnet. Få platser har så varierad och rik natur som vattenriket runt omkring Kristianstad. Området har av Unesco utsetts till ett biosfärområde, vilket innebär att det är ett område som kan visa hur vi kan bevara och utveckla naturens resurser.

Stadens vanligaste yrken

Den svenska livsmedelsindustrins centrum är Kristianstad med över 3.500 personer anställda inom livsmedelsindustrin. Runt ytterligare 1.000 personer arbetar med uppfödning av djur, odling av råvaror och foder. Några av livsmedelsföretagen som finns representerade är Swedish Meats, Skånemejerier och Campell.
Efter livsmedelssektorn finns en stark representation av offentliga sektorn med Region Skåne, centralsjukhuset, Totalförsvarets rekryteringsmyndighet med flera.

Utbildning

Kristianstad samarbetar med kommunerna i Skåne Nordost och erbjuder många yrkesutbildningar.
Högskolan i Kristianstad är en populär skola där senast 37.000 sökande konkurrerade om 14.000 platser. Skolan har ett brett utbud med omkring 50 olika program och 270 olika kurser. Här hittar du utbildningar som ekonomiprogrammet, tandhygienistprogrammet, gastronomiprogrammet och magisterprogrammet i psykologi.


Ekonomiassistent lön

Information om vår statistik

Lönestatistiken ovan är hämtad från Statistiska centralbyrån (SCB) och avser statistik som är hämtad från 2019. Statistiken hämtas från inskickade deklarationer.

Lön ekonomiassistent 2020

Lönestatistiken hämtas från deklarationer som skickas in i maj. Du kan därför inte se statistik för inkomståret 2020 än. Vi presenterar lönerna för ekonomiassistenter år 2020 så snart den finns tillgänglig.

Arbetsuppgifter ekonomiassistent

En ekonomiassistent assisterar vanligtvis andra personer som det framgår av namnet. Det kan vara en avdelning, en chef eller en eller flera personer. Men jobbet kan även innebära att du har ansvar för egna projekt och arbetsuppgifter. Vilka arbetsuppgifter du har beror på din arbetsplats och din kompetens. De vanligaste är bokföring, löneadministration, administration av anställningar, skattefrågor och olika beräkningar och siffror. Hur omfattade dina uppgifter är beror till stor del på storleken på arbetsplatsen. På vissa ställen består arbetet endast av bokföring, på andra kan dina uppgifter bestå av lite av varje.

Utbildning för att bli ekonomiassistent

Tidigare var det vanligt att en gymnasieexamen i ekonomi räckte för att arbeta som ekonomiassistent. Det har dock ändrats och idag är det vanligt att arbeta som ekonomiassistent som ett första jobb efter en yrkeshögskoleutbildning eller högskoleutbildning. Det finns många olika utbildningar att välja mellan som kan leda till ett arbete som ekonomiassistent.

Vad är en normal lön för en ekonomiassistent?

Den gröna kurvan ovan visar statistiken för den genomsnittliga lönenivån som ekonomiassistent. Vilken lön du får påverkas av din utbildning, din erfarenhet, vilket företag du arbetar för, vart i landet du arbetar, och så vidare. Att arbeta i storstadsregionerna och inom den privata sektorn ger generellt en högre lön.

Framtidsutsikter för ekonomiassistenter

Arbetsförmedlingen gör prognoser på olika yrken. För ekonomiassistenter är prognosen att det både på kort och lång sikt kommer att råda hård konkurrens om tjänsterna.

Vad kan jag göra för att öka min lön och min konkurrenskraft som ekonomiassistent?

Att ha goda kunskaper i de dataprogram som används vid till exempel löneutbetalningar och bokföring är av största vikt. Ju fler program du kan desto bättre. Goda språkkunskaper är alltid bra. Din konkurrenskraft ökar om du har en utbildning inom personal- och HR-frågor, i beteendevetenskap eller liknande. Om du vill ta ett större ansvar på din nuvarande arbetsplats kan du gå en ledarskapsutbildning.

Semesterersättning

Enligt semesterlagen har du rätt till 12% av din årslön som semesterlön. Om din arbetsplats har kollektivavtal kan din semesterlön vara högre.

Övertidsersättning

Övertidsersättning regleras i ditt kollektivavtal och innebär vanligtvis att du får 1,5 eller 2 gånger din timlön för de timmar du har blivit beordrad att arbeta utöver dina ordinarie timmar. Övertidsersättningen är inte lagstadgad utan regleras som sagt i ditt kollektivavtal. Om din arbetsplats saknar kollektivavtal ska du se till att din rätt till övertidsersättning skrivs in i ditt anställningsavtal. Det är även möjligt att avtala bort sin övertidsersättning mot fem extra semesterdagar eller något liknande.

Fackförbund för ekonomiassistenter

Det finns ett flertal fackförbund du kan vara ansluten till som ekonomiassistent. Några av dessa är:

  • Akavia
  • Akademikerförbundet
  • Finansförbundet
  • ST
  • Unionen
  • Vision
Rulla till toppen