Lön Vaktmästare m.fl. Kristinehamn

Snittlön Vaktmästare m.fl. i Kristinehamn

  • Män 2022: 28700/mån
  • Kvinnor 2022: 27800/mån
  • Medel 2022: 28600/mån

Kristinehamn

Kristinehamn ligger i Värmlands län och till största orten Karlstad är det endast ett par mil. Kristinehamn är den näst största orten efter Karlstad. Sveriges största sjö Vänern är en del av Kristinehamns vackra natur. Man brukar tala om "Kristinehamns skärgård".
Det har funnits bebyggelse i området från minst 1300-talet, då det var en naturlig mötesplats för marknadshandel. En riksväg gick förbi här, och vidare in i Norge och därför förekom en hel del handel. Ursprungligen hette området Bro, efter den gård som fanns här, men namnet Kristinehamn kom till då drottning Kristina på 1600-talet gav staden stadsprivilegier och hennes namn.
Järnbruken har haft stor nytta av att sända järn med båt över Vänern och därmed har Kristinehamn under olika perioder varit en del av den branschen.

Yrken och utbildning

Arvet efter forna tiders järnindustri visar sig i dag i exempelvis företagen KMAB, som tillverkar propellrar, Akzo Nobel, Björneborg Steel AB m.fl. företag som alla på något sätt arbetar inom industrisektorn. Utöver det arbetar många inom kommunikation, då både SJ och andra tågföretag har stor aktivitet i området. Värmlandsbanan går här och tåg går både till Oslo, Karlstad, Örebro, Stockholm och Göteborg.

I Kristinehamn finns två gymnasieskolor och därefter studerar väldigt många på Karlstad universitet, dit man enkelt tar sig både med läsbuss och tåg.


Information om yrket

Att arbeta som vaktmästare är oftast ett socialt arbete. Det krävs att man inte har tummen mitt i handen utan är händig och lösningsorienterad. Arbetsuppgifterna är varierande och det finns goda chanser att utvecklas och lära sig något nytt.

Arbetsuppgifter

Dina arbetsuppgifter kan variera från dag till dag, vilket beror på att yrket kan innehålla så oerhört många olika uppgifter, men också på var du arbetar som vaktmästare. Underhållsuppgifter är vanliga arbetsuppgifter. Det kan handla om att underhålla de maskiner som krävs för att utföra vissa uppgifter. Som fastighetsvaktmästare behöver du kunna utföra visst underhåll på exempelvis vissa motorredskap och/eller verktyg. Du kan exempelvis arbeta på en skola och ansvara för lokaler. Som vaktmästare är du ofta länken mellan professionella hantverkare och företaget du arbetar på.

Arbetsmiljön

Det kan förekomma visst ensamarbete men det blir förmodligen aldrig långtråkigt eftersom du alltid har med andra människor att göra. Du är en del av ett arbetslag och är den som ser till att det inte finns något grus i det praktiska maskineriet.

Rulla till toppen