Lön Tågvärdar och ombordansvariga m.fl. Kronobergs

Snittlön Tågvärdar och ombordansvariga m.fl. i Kronobergs

  • Män 2022: 33800/mån
  • Kvinnor 2022: 32300/mån
  • Medel 2022: 33100/mån

Kronobergs län

Kronobergs län har ungefär 201 500 invånare och utgör Smålands sydvästra del.
Växjö kommun är den största av länets åtta kommuner, vars tätort även utgör residensstaden. Växjö är även den största offentliga arbetsgivaren medan Nibe Industrier AB och Volvo Construction Equipment AB är exempel på de större privata alternativen.
Inom utbildningssektorn är Linnéuniversitetet ett av länets största lärosätena för eftergymnasiala studier.

Det finns ett flertal olika naturupplevelser i Kronobergs län, bland annat Smålandet Markaryds Älgsafari och Åsnens nationalpark. Teleborgs slott och Kronobergs slottsruin är exempel på andra typer av utflyktsmål. I Kronobergs län finns även Sveriges Glasmuseum, en del av glasriket som går in i både Kronobergs och Kalmars län.


Information om yrket

Tågvärdar och ombordsansvariga kategoriseras som servicepersonal. Som tågvärd behöver man ingen speciell utbildning i form av ett gymnasieprogram med fördjupning. Utbildningen får man oftast via företaget man är anställd vid, och är ofta några veckor lång. Tågvärdar bör vara trygga i sig själva, kunna uppvisa ett gott kundmedvetande och samtidigt ha kunskap om första hjälpen och konflikthantering.

Arbetsuppgifter och arbetsmiljö

Tågvärdar har tåg som sin arbetsplats, och deras arbete går ut på att få resenärerna att känna sig väl omhändertagna. De svarar på frågor angående resan och resebyten, hjälper resenärerna att orientera sig ombord tåget. De ansvarar även för säkerheten ombord och bör kunna ge första hjälpen om så krävs. De kan i vissa fall vara ansvariga för försäljning av diverse proviant om tåget har en kiosk, och se till så att dörrarna stängs ordentligt vid på och avstigning.
Arbetstiderna kan variera beroende på arbetstillfälle och ort.

Rulla till toppen