Snittlön Miljö- och hälsoskyddsinspektörer i Lidingö
- Män 2023: 42200/mån
- Kvinnor 2023: 41200/mån
- Medel 2023: 41400/mån
Lidingö
Lidingö är en stad och en kommun som angränsar till Stockholms huvudstad. Staden är mycket välmående och har en hög utbildningsnivå och många höginkomsttagare. Det finns en blandad bebyggelse på Lidingö med många radhus- och villaområden samt flera områden med primärt lägenhetshus. Det finns ett centrum på Lidingö med många bra butiker och trevliga restauranger. Lidingö är en ö vid havet och har förmånen att ha många fina restauranger längs strandkanten.
De vanligaste yrkena på Lidingö
De flesta som arbetar på Lidingö pendlar varje dag in till Stockholm för att arbeta på en arbetsplats i innerstaden. Men det finns också många arbetstillfällen på Lidingö. De flesta som arbetar på Lidingö driver egna företag. Det finns närmare 6 500 arbetstillfällen i privata företag på ön, närmare 98 procent av dessa företag är småföretag med mellan 0-4 anställda. Det finns även 2 950 anställda i kommunal verksamhet på Lidingö.
Universitet och utbildning
Det finns flera gymnasieskolor på Lidingö och den kommunala vuxenutbildningen erbjuder kurser för den som vill läsa in gymnasiebehörighet eller komplettera sina betyg. Det finns ingen högre utbildning på ön, utan den som vill läsa vidare efter gymnasiet får söka sig till någon av skolorna inne i Stockholm. Här följer några exempel på skolor i Stockholm:
- Stockholms Universitet
- Handelshögskolan
- Kungliga Tekniska Högskolan
- Konstfack
Information om yrket
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer kan vara anställda inom offentlig sektor, som på kommunala miljökontor, eller inom privata företag. Inom begreppet miljö- och hälsoskyddsinspektör kan även livsmedelsinspektioner ingå men vanligtvis har livsmedelsinspektörer en egen titel med andra arbetsuppgifter.
Arbetsuppgifter
Miljö- och hälsoskyddsinspektörer bedriver tillsyn för att säkerställa att lagstiftningen efterföljs inom verksamheter och av privatpersoner. Arbetsuppgifterna kan skilja mellan en miljöinspektör och en hälsoskyddsinspektör men i många anställningar ingår båda fälten i arbetsuppgifterna.
Beroende på inriktning kan arbetsuppgifter innebära att göra okulära inspektioner eller mätning och provtagning av mark och vatten, industriella verksamheter, privata avloppssystem, buller och inomhusmiljöer.
Inspektören rapporterar om resultatet av sin undersökning och det är viktigt att vara uppdaterad kring aktuell lagstiftning för att bedriva ett rättssäkert arbete.
Arbetsuppgifterna är breda och ovan beskrivna uppgifter är exempel på vad som kan ingå.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljön är ofta varierande och resor med bil brukar förekomma varpå B-körkort krävs vid många anställningar. De administrativa uppgifterna bedrivs på kontor och det praktiska arbetet kan vara förlagt både inom- och utomhus.