Snittlön Förskolechefer, nivå 2 i Lidköping
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: 49300/mån
- Medel 2023: 49400/mån
Lidköping
Lidköping är Sveriges 45:e största tätort. Det är även centralorten i Lidköpings kommun, där det bor drygt 25 000 personer. Lidköping ska inte förväxlas med Linköping i Östergötland och brukar därför ofta benämnas som Lidköping vid Vänern. Staden ligger vid den sydöstra delen av Vänern som kallas Kinneviken. Här finns också Kållandsö med Läckö slott som är ett populärt besöksmål för många. Även berget Kinnekulle bjuder på natur- och fritidsupplevelser utöver det vanliga.
Lidköping kallas ibland också för porslinsstaden, staden har ett arv med porslinsproduktion som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Rörstrand etablerade en porslinsfabrik i staden på 1930-talet, som blev en av Europas modernaste porslinsindustrier. Här tillverkades porslin ända fram till 2005 då tillverkningen flyttade utomlands. Porslinsarvet lever dock kvar i staden ännu, här hittar vi bland annat ett porslinsmuseum.
Staden delas i två delar, gamla och nya staden. Tidigare var gamla och nya staden två oberoende städer med var sitt rådhus. Bebyggelsen i nordväst avgränsades 2015 till en separat tätort benämnd Lidköping norra. På nya stadens torg står stadens grundare Magnus Gabriel De la Gardies staty. Här finns också hans jaktslott, vilket tidigare användes som rådhus.
Staden har förstörts två gånger av omfattande bränder, först år 1553 och sedan 1849. Det enda som blev kvar av dåtidens gamla stad var ett kvarter som i dag går under namnet Limtorget.
Information om yrket
En förskolechef är den högsta ansvariga chefen på en förskola. Förskolechefen arbetsleder förskolelärarna och övrig personal på förskolan. Förskolechefen är också ytterst ansvarig för det pedagogiska arbetet på förskolan. Den formella titeln för en förskolechef är rektor, men här används ordet förskolechef för att tydliggöra att det handlar om förskola och inte skola
Arbetsuppgifter
Förskolechefen har det lagstadgade uppdrag att ge samtliga barn på förskolan den utbildning de har rätt till. En förskolechef har ansvar för att barnen på förskolan blir väl omhändertagna, men också att förskolan bedriver en pedagogik i enlighet med läroplanen. En förskolechef arbetar därför konkret med att ge förskolelärarna förutsättningarna att utöva det pedagogiska uppdraget. Förskolechefen är också chef för all personal på förskolan och ansvarar för deras lön och anställningsvillkor.
Arbetsmiljö
Förskolechefen har ett viktigt men också betungande uppdrag. Förskolechefen har mycket att göra och behöver ibland arbeta övertid, förskolechefen har dock en lön som är anpassad utifrån detta. En förskolelärare har ofta andra stödfunktioner i sin organisation som kan bistå i hans eller hennes uppdrag.