Snittlön Undersköterskor, habilitering i Lidköping
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Lidköping
Lidköping är Sveriges 45:e största tätort. Det är även centralorten i Lidköpings kommun, där det bor drygt 25 000 personer. Lidköping ska inte förväxlas med Linköping i Östergötland och brukar därför ofta benämnas som Lidköping vid Vänern. Staden ligger vid den sydöstra delen av Vänern som kallas Kinneviken. Här finns också Kållandsö med Läckö slott som är ett populärt besöksmål för många. Även berget Kinnekulle bjuder på natur- och fritidsupplevelser utöver det vanliga.
Lidköping kallas ibland också för porslinsstaden, staden har ett arv med porslinsproduktion som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Rörstrand etablerade en porslinsfabrik i staden på 1930-talet, som blev en av Europas modernaste porslinsindustrier. Här tillverkades porslin ända fram till 2005 då tillverkningen flyttade utomlands. Porslinsarvet lever dock kvar i staden ännu, här hittar vi bland annat ett porslinsmuseum.
Staden delas i två delar, gamla och nya staden. Tidigare var gamla och nya staden två oberoende städer med var sitt rådhus. Bebyggelsen i nordväst avgränsades 2015 till en separat tätort benämnd Lidköping norra. På nya stadens torg står stadens grundare Magnus Gabriel De la Gardies staty. Här finns också hans jaktslott, vilket tidigare användes som rådhus.
Staden har förstörts två gånger av omfattande bränder, först år 1553 och sedan 1849. Det enda som blev kvar av dåtidens gamla stad var ett kvarter som i dag går under namnet Limtorget.
Information om yrket
Undersköterskor inom habiliteringen arbetar med praktisk omvårdnad av och stöd till patienterna. Hos habiliteringen går patienter med någon typ av funktionsnedsättningar. Det kan röra sig om allt från neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom ADHD eller autism till rent fysiska funktionsnedsättningar såsom förlamning. I det dagliga arbetet träffar man många patienter, och det är viktigt att man är empatisk och förstående. För att bli undersköterska krävs dessutom att man genomgått vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller motsvarande utbildning på komvux.
Arbetsuppgifter
De arbetsuppgifter en undersköterska kan utföra på habiliteringen är många.
Exempelvis arbetar hen med att hjälpa patienter med att äta, leka eller sköta sin hygien. Man kan också delta då patienter övar upp vardagliga förmågor såsom påklädning, toalettbesök och matlagning. Även en del administrativt arbete ingår.
Arbetsmiljö
Som undersköterska kan man arbeta antingen på en habiliteringsmottagning eller hemma hos patienter. Oavsett vilket är det ett socialt arbete. Man måste kunna samarbeta med andra yrkesgrupper samt ha tålamod med patienterna. Om man arbetar hemma hos patienterna kan nattskift förekomma.