Snittlön Barnskötare i Lindesberg
- Män 2023: 25100/mån
- Kvinnor 2023: 26000/mån
- Medel 2023: 25900/mån
Lindesberg
Lindesberg är en kommun med omkring 23 500 invånare, belägen i norra Bergslagen. Kommunen tillhör Örebro län och ligger en dryg halvtimmes bilresa från Örebro centrum. Här finns både förskolor, grundskolor och gymnasium. Många arbetar inom verkstadsindustrin. I kommunen finns bland annat Arvin Meritor, som tillverkar bakaxlar till lastbilar, samt Billerud Korsnäs kartongbruk i Frövi och Rockhammar. Lindesberg har ett av länets tre sjukhus med akutsjukvård dygnet runt.
Föreningslivet och idrott är starka i Lindesberg. Lindesberg har haft ett framgångsrikt handbollslag, LIF Lindesberg samt inom judo med Frövi judoklubb. Här finns också ett judogymnasium som tar in elever från hela landet. I Lindesberg finns en nybyggd arena för både idrott, evenemang och nöjen. Här finns också stadens bowlinghall samt restaurang. Staden kan också erbjuda en biograf samt ett flertal restauranger, pubar och pizzerior.
Stadens strandpromenad är mycket populär och faktum är att det numera går att promenera runt hela Lindessjön, en sträcka på mellan 7 och 8,5 kilometer beroende på vilken rutt man väljer att gå. Hela sträckan tar mellan 2- 3 timmar att gå och längs vägen finns grillplatser och natursköna miljöer. En del av leden är handikappanpassad.
Sjön är en central del i stadsbilden och därmed finns också flera centralt belägna badplatser, bland annat på Loppholmarna och Pälsärmen. Lindesberg erbjuder också ett badhus med både motionssim och äventyrsbad.
Information om yrket
Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.
Arbetsmiljö
På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.
Arbetsuppgifter
Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.