Snittlön Murare m.fl. i Linköping
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Linköping
Linköping är Sveriges åttonde största stad med över 114 000 invånare. Staden ligger på Östgötaslätten vid sjön Roxen och genomkorsas av Stångån. Linköping är residensstad för Östergötlands län och stiftsstad för Linköpings stift. Linköping har en lång historia som industristad och man satsar på både produktion och forskning. Flygplanstillverkaren SAAB är ett av de största företagen och det finns ett flygvapenmuseum som berättar om militärflygets historia. Mjärdevi Science Park samlar många företag inom teknikbranschen. Linköping var tidigt en lärdomsstad och Linköpings universitet är numera ett av Sveriges största med runt 32 000 studenter.
Stadsbebyggelse och grönområden
Linköpings stad domineras av den mäktiga domkyrkan i gotisk stil och Linköpings slott som inrymmer ett slotts- och domkyrkomuseum. Gamla Linköping är ett område dit man har flyttat gamla träbyggnader och återskapat en gammal stadsmiljö till ett friluftsmuseum. Men i Linköping finns också många naturområden, även i de centrala delarna. Trädgårdsföreningen är en park mitt i staden med härlig natur och möjlighet till många olika aktiviteter. Att promenera längs Stångån är också trevligt med många intressanta stopp efter vägen. Tinnerö eklandskap är ett naturreservat som sträcker sig ända in i Linköping. Det består av gamla ekar men även barrskogs-, åkermarks- och våtmarksområden.
Information om yrket
Muraryrket är ett gammalt yrke inom byggbranschen, och har historiskt sätt varit ett mycket respekterat yrke. Murare är vanligtvis anställda via byggfirmor men kan även vara egenföretagare.
En murares arbete utförs för hand, och därför värdesätts kreativitet och noggrannhet i detta yrke då det är viktigt att arbetsytan blir jämn och rak. Muraryrket har olika fördjupningar, och man kan studera till murare på gymnasienivå via byggprogrammet. Man kan också göra delar av sin utbildning som lärling hos ett företag där murare finns.
Arbetsuppgifter och arbetsmiljö
Murarens vanligaste sysslor innefattar att bygga tegelväggar och putsa dessa. Ibland kan också plattläggning förekomma som en arbetsuppgift, men detta kan också utföras av speciella plattsättare. Arbetsplatsen är ofta förlagd på olika platser, och murarna arbetar i vissa fall utanför deras hemort om deras tjänster behövs. Inredningsjobb kan ingå i en murares arbetsuppgifter, till exempel i form av bygge av väggar eller inomhusputs.