Snittlön Optiker i Linköping
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Linköping
Linköping är Sveriges åttonde största stad med över 114 000 invånare. Staden ligger på Östgötaslätten vid sjön Roxen och genomkorsas av Stångån. Linköping är residensstad för Östergötlands län och stiftsstad för Linköpings stift. Linköping har en lång historia som industristad och man satsar på både produktion och forskning. Flygplanstillverkaren SAAB är ett av de största företagen och det finns ett flygvapenmuseum som berättar om militärflygets historia. Mjärdevi Science Park samlar många företag inom teknikbranschen. Linköping var tidigt en lärdomsstad och Linköpings universitet är numera ett av Sveriges största med runt 32 000 studenter.
Stadsbebyggelse och grönområden
Linköpings stad domineras av den mäktiga domkyrkan i gotisk stil och Linköpings slott som inrymmer ett slotts- och domkyrkomuseum. Gamla Linköping är ett område dit man har flyttat gamla träbyggnader och återskapat en gammal stadsmiljö till ett friluftsmuseum. Men i Linköping finns också många naturområden, även i de centrala delarna. Trädgårdsföreningen är en park mitt i staden med härlig natur och möjlighet till många olika aktiviteter. Att promenera längs Stångån är också trevligt med många intressanta stopp efter vägen. Tinnerö eklandskap är ett naturreservat som sträcker sig ända in i Linköping. Det består av gamla ekar men även barrskogs-, åkermarks- och våtmarksområden.
Information om yrket
En optiker är vanligtvis anställd på en optikkedja, en ögonklinik, inom sjukvården eller är egenanställd. I Sverige är optiker ett så kallat legitimationsyrke. Du kan få din optikerlegitimation genom att gå en högskoleutbildning som ger yrkesexamen.
Arbetsuppgifter
En legitimerad optiker utför synundersökningar, avgör vilket synfel kunden har och hjälper till att välja ut synhjälpmedel som glasögon eller kontaktlinser. Undersökningarna görs med hjälp av olika verktyg och mätinstrument. En annan uppgift som optiker har är att undersöka ögonhälsan genom att utföra kontroller som visar om kunden har någon sorts ögonsjukdom. Om optikern misstänker en ögonsjukdom har den rätt att skicka remiss till en läkare. Optikern kan också arbeta ute i butiken med att hjälpa kunder att välja ut glasögon och enklare verkstadsuppgifter som att laga och montera glasögon.
Arbetsmiljö
Att arbeta som optiker kräver stor social kompetens eftersom mötet av människor i olika situationer och åldrar är en stor del av yrket.