Snittlön Systemtestare och testledare i Linköping
- Män 2023: 42400/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 42600/mån
Linköping
Linköping är Sveriges åttonde största stad med över 114 000 invånare. Staden ligger på Östgötaslätten vid sjön Roxen och genomkorsas av Stångån. Linköping är residensstad för Östergötlands län och stiftsstad för Linköpings stift. Linköping har en lång historia som industristad och man satsar på både produktion och forskning. Flygplanstillverkaren SAAB är ett av de största företagen och det finns ett flygvapenmuseum som berättar om militärflygets historia. Mjärdevi Science Park samlar många företag inom teknikbranschen. Linköping var tidigt en lärdomsstad och Linköpings universitet är numera ett av Sveriges största med runt 32 000 studenter.
Stadsbebyggelse och grönområden
Linköpings stad domineras av den mäktiga domkyrkan i gotisk stil och Linköpings slott som inrymmer ett slotts- och domkyrkomuseum. Gamla Linköping är ett område dit man har flyttat gamla träbyggnader och återskapat en gammal stadsmiljö till ett friluftsmuseum. Men i Linköping finns också många naturområden, även i de centrala delarna. Trädgårdsföreningen är en park mitt i staden med härlig natur och möjlighet till många olika aktiviteter. Att promenera längs Stångån är också trevligt med många intressanta stopp efter vägen. Tinnerö eklandskap är ett naturreservat som sträcker sig ända in i Linköping. Det består av gamla ekar men även barrskogs-, åkermarks- och våtmarksområden.
Information om yrket
För att kunna arbeta som systemtestare eller testledare krävs en eftergymnasial utbildning. Oftast är systemtestare/testledare civilingenjörer eller systemutvecklare i botten. De kan vara anställda på små eller stora företag, i både offentlig och privat regi.
Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en systemtestare/testledare är att testköra nya datorsystem innan dess att de ska implementeras ute på marknaden. Det är systemtestaren/testledaren som planerar och leder arbetet och fördelar därför arbetsuppgifterna mellan övriga deltagande yrkesgrupper. De ska se till att systemen är logiskt konstruerade och att eventuella fel uppmärksammas och åtgärdas. Således är felrapportering en viktig del av arbetet.
Arbetsmiljö
Då systemtestaren/testledaren ska leda och fördela arbetet ställs det höga krav på god samarbetsförmåga. Vidare ska också systemtestaren/testledaren vara självgående och lösningsorienterad, då denna är ytterst ansvarig för att åtgärda eventuella fel. Det kan vara ett krävande yrke beroende på hur stort företaget är samt hur omfattande projekten är. Vidare är systemtestare/testledare ett statiskt yrke.