Lön

Denna räknare hjälper dig att kalkylera vad du får i lön efter skatt, även kallat din nettolön. Du ser även alla skatter och avgifter du betalar varje månad. Kalkylatorn hjälper dig att avgöra vilken skattetabell du ligger i.

På Ekonomifokus.se hittar du också följande kalkylatorer att nyttja:

 Beräkna arbetsgivaravgifter
 Räkna om månadslön till timlön, årslön och minutlön

Denna kalkylator gäller för de som är under 65 år gamla och har en månadslön på minst 10 000 kr.

Beräkna lön efter skatt
kr/mån

Skatter och avgifter du betalar med din lön

Kommunalskatt
Skatten du betalar till kommunen

Landstingsskatt
Denna skatt går till landstingets verksamheter såsom sjuk- och tandvård.

Statlig skatt
Även kallad värnskatt.
Denna skatt tar man ut på inkomster över 42.000 kr/månad (uppgift för år 2019). Skatten är progressiv. Det innebär att den ökar ju mer du tjänar.

Public Service-avgift
Skattem som infördes 2019 och finansierar public service (SVT och SR tex).

Kyrkoavgift/kyrkoskatt
Skatten till kyrkan. Om du vill kan du gå ur svenska kyrkan och då behöver du inte betala denna skatt. Hur du gör läser du på Svenska kyrkans hemsida:
https://www.svenskakyrkan.se/medlem/uttrade_ur_svenska_kyrkan

Begravningsavgift
Denna skatt betalar för begravningsverksamheten.

Jobbskatteavdrag
Skattesänkning som infördes av den borgerliga moderat-ledda regeringen år 2007. Den gör helt enkelt att du inte behöver betala lika mycket skatt på din lön från ditt arbete.

Försäkra din inkomst

Om du av någon anledning blir av med din lön får du oftast väldigt dålig ersättning från till exempel försäkringskassan eller A-kassan. Du kan försäkra din inkomst via Unionen.se. Då betalar du en liten månadsavgift men kan sova gott om natten i vetskap om att du kommer att kommer behålla en stor del av din lön även om något oförutsett skulle hända. Kika in på Unionen.se och se om det är något som passar dig.

Investera delar av din lön och få pengarna att växa

ALLA bör spara och investera en liten del av sin inkomst varje månad. Pengarna skall investeras i aktier, fonder och andra tillgångar som gör att pengarna växer. Gör detta varje månad så kommer dina pengar att växa kraftigt över tid med hjälp av den magiska ränta-på-ränta-effekten. De smarta plattformarna/hemsidorna Lendify.se och Brocc.se gör att du som privatperson kan agera bank och låna ut dina egna pengar mot att du tjänar en bra ränta på pengarna. Det är helt gratis att starta konto hos både Lendify och Brocc. Ett tips är att starta konto hos båda aktörerna för att sprida riskerna så mycket som möjligt.

Investera pengar i fonder och aktier via Avanza.se och Nordnet.se. Även här är det gratis att starta och att inneha konto. Du kan starta hos bägge och ta del av deras olika erbjudanden om gratis courtage osv.

Sprid alltid ut dina investeringar (diversifiera) för att få bästa möjliga avkastning över tid med minsta möjliga risk.

Rulla till toppen