Snittlön Läderhantverkare och skomakare i Ludvika
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Ludvika
Ludvika är en tätort som tillhör södra Dalarnas län och ligger i Sverige. Ludvika har ca 15.000 invånare och är Dalarnas tredje största stad efter Borlänge och Falun. I närheten av Ludvika ligger en insjö som heter Väsman och är också en av Ludvikas främsta sevärdheter. I närheten av Ludvika kan man också se den berömda dalahästen och även åka på dalahästsafari för att se en mängd olika dalahästar. Men den största dalahästen ligger i Avesta och är också världens största dalahäst. Den är 13 meter hög, 12,8 meter lång och väger 67 ton.
Fler sevärdheter i Ludvika
För den som gillar att vara ute och tycker om att bada är Skuthamns badplats värd att besöka om man är i Ludvika. Denna härliga badplats har plats för 200 besökare. Det finns omklädningsrum och mat för den hungrige. En annan sevärdhet i Ludvika är ekomuseet i Bergslagen. Ekomuseet är ett friluftsmuseum och startade sin verksamhet år 1986. Museet räknas idag som världens största ekomuseum.
Järnbruk i Ludvika
Omkring år 1550 lät Gustav Vasa anlägga Ludvika kronobruk och detta blev Sveriges första kronobruk för stångjärnssmide. Med tiden lönade det sig inte att ha bruket och det lades ned mer och mer. Dock hann Ludvika få fler näringar innan det lades ned och kunde därför ersätta bruket, men lade sedan ned produktionen år 1920.
Information om yrket
Skomakare har som arbete att tillverka och reparera skor. Dessa är ofta gjorda i läder, varför skomakare även är en sorts läderhantverkare. En läderhantverkare arbetar med samma typer av uppgifter, fast i alla typer av läderprodukter, och inte enbart skor. Dessa yrken är hantverksyrken med lång historia.
Arbetsuppgifter
Eftersom skor och andra läderprodukter idag framför allt tillverkas i fabriker är det ovanligt att läderhantverkare eller skomakare faktiskt tillverkar produkter. Istället går yrket snarare ut på att reparera produkter som kunder har köpt från andra leverantörer. Undantag är ortopedskomakare, som specialtillverkar skor för personer som har ortopediska besvär som kräver specialdesignade skor, och beställningsskomakare, som tillverkar andra speciella skor efter kundens behov. Det kan röra sig om exempelvis ovanligt små eller stora storlekar.
Arbetsmiljö
Skomakare och läderhantverkare arbetar vanligtvis i så kallade klackbarer som brukar finnas i köpcentrum och gallerior. Där utförs främst reparation av skor. Man kan även arbeta i mindre verkstäder, och det är inte ovanligt att vara egenföretagare.