Snittlön Tandsköterskor i Luleå
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: 30400/mån
- Medel 2023: 30300/mån
Luleå
Luleå är staden som har störst folkmängd i Norrbottens län. I Luleå bor det 44 208 invånare och landarealen är 2 706 ha. I staden arbetar många inom stål och hamnindustrin, då landets 7:e största hamn för gods finns här. Ett annat stort yrkesområde är forskning och utbildning vid LTU (Luleå tekniska universitetet). Från 1940 - 1992 hade även Luleå ett stort militärt område som utgjordes av Norrbottens flygbaskår, Luleå luftvärnskår och Luleå marina bevakningsområde. Luftvärnet flyttades dock till Boden 1993.
Facebooketableringen i Luleå
Något inom det digitala som Luleå är känt för är att det blev staden för Facebooks första investering utanför USA. Luleå är nämligen värd för Facebooks Europeiska datacenter, vilket innebär att där finns serverhallar med Facebooks servrar. En anledning till att just Luleå valdes hade att göra med temperaturen, eftersom att så många servrar alstrar en hel del värme och då krävdes de att hallarna kunde byggas på en kylig plats vilket gjorde Luleå till ett utmärkt val.
Fritid och Shopping
När det kommer till shopping i Luleå är utbudet bland det största i Norrland. Här finns 3 gallerior, varav en av dem som kallas Smedjan är den största i Norrbotten. En av de andra galleriorna kallas för Shopping som var världens första galleria inomhus och invigdes 1955. I Luleås innerstad finner man två stycken shoppingstråk längs Kungsgatan och Storgatan.
Information om yrket
Tandsköterskor jobbar på tandläkarmottagningar i team tillsammans med tandläkare och tandhygienister. De assisterar tandläkaren vid undersökning och behandling av patienter och har även administrativa uppgifter i receptionen. Bra egenskaper är känsla för service och noggrannhet.
Arbetsuppgifter
Tandsköterskan assisterar tandläkaren och det kan bland annat innebära att plocka fram utrustning och arbetsmaterial och att rengöra och sterilisera instrument. De kan också ha självständiga uppgifter som att putsa och polera tänder, ge fluorbehandling, ge lokalbedövning, ta röntgenbilder, göra tillfälliga fyllningar samt informera om tandhygien och tandhälsa. Till de administrativa sysslorna hör att ta emot patienter, tidsbokning, journalföring och fakturering.
Utbildning
Man kan läsa till tandsköterska genom Yrkeshögskolan, en utbildning på cirka 1,5 år. Inträdeskrav är avslutat treårigt gymnasium. I utbildningen ingår mycket praktik. Sedan kan man vidareutbilda sig till röntgen-, operations- eller specialisttandsköterska eller ortodontiassistent, det vill säga tandreglering. Man kan också vidareutbilda sig inom dentalmaterial och tandvårdsinstrument. Det finns därmed goda valmöjligheter.